Boeken / Fictie

Sfeervolle coming-of-age annex poproman

recensie: Victor Schiferli - Dromen van Schalkwijk

.

Met de coming-of-age Dromen van Schalkwijk levert Victor Schiferli een dromerig debuut af dat in de jaren tachtig speelt. Zijn Felix Swammerdam is een verlegen puber, die opgroeit met gescheiden ouders en maar moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenoten vindt. Laat staan bij ‘zijn’ lieve lotje. In muziek vindt hij zijn uitlaatklep.

Victor Schiferli kan bogen op rijke werkervaring in de literaire wereld. Hij was redactielid van literair kanon Bunker Hill, redacteur bij uitgeveriij De Bezige Bij en tegenwoordig maakt hij vertalingen van Nederlandse literatuur mogelijk. Middels drie poëziebundels trad hij eerder al op de voorgrond en sinds Dromen van Schalkwijk kan hij op zijn curriculum vitae ook romanschrijver bijschrijven.

Passie voor muziekDromen van Schalkwijk is een compacte en prettig geschreven roman, een aandoenlijk portret van een verlegen jongen die zich door zijn tienerjaren worstelt. Voor mensen die geen affiniteit met muziek hebben, wordt het wellicht een lastig verhaal. Maar lezers die zich willen onderdompelen in de nostalgische jaren tachtig hebben met Dromen van Schalkwijk een fraaie en sfeervolle roman te pakken.