Op sterven na dood

.
~
Afstand
De pen van de Nobelprijswinnaar is ook in deze roman duidelijk te herkennen. Saramago drukt zich weer uit in duizelingwekkende zinnen en vertelt niet zelden met een ironische ondertoon over hoe mensen omgaan met ongewone en ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Zoals gebruikelijk komt ook de verteller regelmatig tussenbeide met zijn commentaar op de inhoud en de vorm van het verhaal – een instrument dat Saramago graag gebruikt om meer afstand te scheppen tussen de lezer en de gebeurtenissen in het boek.
Die afstand wordt deze keer nog extra in de verf gezet doordat Het verzuim van de dood, ongeveer zoals Saramago’s vorige boek Stad der zienden, de vorm van een documentaire aanneemt. De auteur volgt niet één hoofdpersonage, maar beschrijft vanuit zijn alwetende perspectief de gebeurtenissen in het fictieve land. Dat heeft zijn voordelen: Saramago kan op die manier eenvoudig de hele maatschappelijke ladder overlopen, van de ministers tot de plattelandsbewoners, en zo zijn onderwerp in al zijn facetten benaderen. Die tactiek heeft echter ook nadelen: vanuit dat vogelperspectief kan de auteur zijn lezers nu eenmaal niet verleiden met het avontuur of de psychologische ontwikkeling van één of meerdere hoofdpersonages, zijn enige troeven zijn de ‘nieuwsfeiten’ die hij beschrijft. Die volstaan echter niet steeds om het verhaal boeiend te houden.
Formule
~
Om alle misverstanden te vermijden: Het verzuim van de dood is een degelijk en onderhoudend boek. Alleen mag je van een geniaal schrijver als Saramago meer verwachten. Vergeleken met vroegere meesterwerken als Stad der blinden of Het evangelie volgens Jezus Christus valt dit nieuwste werk dan ook wat magertjes uit. Misschien moet Saramago eens proberen zijn beproefde formule aan de kant te schuiven en weer de avontuurlijke toer op te gaan. Een auteur met zijn talent zou met adjectieven als degelijk en onderhoudend geen genoegen mogen nemen.