Boeken / Non-fictie

Egotrip en trip down memory lane

recensie: Dennis de Groot - Bare essentials, Nalden - Mobile snapshots. From blogger to brand

Soms komen er boeken uit die je eigenlijk niet onder die noemer kunt scharen. Mobile snapshots. From blogger to brand van Nalden en Bare essentials van Dennis de Groot zijn twee voorbeelden. De een wat beter geslaagd dan de ander.

Ten eerste is daar het ‘boek’ van internetfenomeen Nalden. Zijn Mobile snapshots. From blogger to brand is eigenlijk meer een veredelde kleurenwaaier voor de nieuwe styling van je huiskamer. Mooi verpakt in een deftig doosje, dat dan weer wel.

Een kleurenwaaier als egotrip
Op het eerste gezicht lijkt het alsof je je nieuwe smartphone uit de verpakking haalt. Heel erg 2.0. Maar in plaats van de nieuwste telefoon krijg je na het openen van het doosje een stapel bladen te zien, die in één hoek met een schroefpin met elkaar verbonden zijn. Op de voorkant van die bladen staan foto’s die met een mobiele telefoon lijken te zijn gemaakt en op de achterzijde een begeleidend tekstje.

~

Op deze manier neemt Nalden je mee in zijn wereld, die voornamelijk bestaat uit name dropping, auto’s, gouden fietsen en gratis producten. Eigenlijk is Mobile snapshots één grote egotrip. Als je niet heel erg geïnteresseerd bent in de persoon Nalden voegt het hele boekje weinig toe. Het is misschien leuk voor jonge internetnerds om te zien wat je met bloggen uiteindelijk kunt bereiken, maar meer dan dat ook niet. Uiteraard is het knap wat je als jonge ondernemer, zonder afgeronde opleiding, allemaal voor elkaar kunt krijgen. Misschien inspireert dat een enkele jongeling om nog harder zijn best te doen en nog meer die droom na te jagen.

Vroeger was het nog niet zo simpel
Een beter boek dat ook niet aan de conventionele richtlijnen voldoet, is Bare essentials van Dennis de Groot. Deze Amsterdamse grafisch ontwerper en illustrator brengt een met klittenband afgesloten portfolio van vijftig illustraties uit, waarin hij iconische figuren uit de populaire cultuur terugbrengt tot hun essentie. 

Op vijftig kartonnen bladen op A4-formaat vinden we evenzoveel illustraties terug. Met alleen de hoogstnodige kenmerken laat De Groot je hernieuwd kennismaken met enkele wereldberoemde beeldmerken. Het is erg vermakelijk om in deze tekeningen een grafische Batman, Yoda of Alf te herkennen. Want neem nu bijvoorbeeld Spongebob Squarepants. Veel eenvoudiger dan dat gele vierkant sponsje al is, kan niet, zo denk je. Dennis de Groot kan het.

De illustraties schitteren door hun eenvoud, maar ook door hun herkenbaarheid. Het is niet alleen een visueel aantrekkelijk concept, het is ook een trip down memory lane. De snorkels, E.T., Barbapapa en The Teenage Mutant Ninja Turtles: alle jeugdhelden komen oorbij. Bare essentials is daarmee een verzameling prenten geworden die je nog regelmatig even uit de kast haalt. Al was het maar om die enkele illustratie die je niet meteen thuis kunt brengen nog eens grondig te bestuderen. Wie weet herken je dan opeens weer een stukje jeugdherinnering.

Nalden * Mobile snapshots. From blogger to brand * Lebowski Achievers * 160 pagina’s * € 16,50 * ISBN 9789048808663