Boeken / Strip

Uitgebalanceerd meesterwerk

recensie: Aneurin Wright - Things to Do in a Retirement Home Trailer Park

Aneurin Wright verwerkt de dood van zijn vader in Things to Do in a Retirement Home Trailer Park. De autobiografische strip is een mooi vormgegeven, intelligent en ontroerend verhaal over hoe vader en zoon naar elkaar toe groeien.

Nye krijgt op zijn verjaardag te horen dat zijn vader nog maar zes maanden te leven heeft. Wanneer Nye vlak daarna zijn werk kwijtraakt en opdrachtgevers betalingen blijven uitstellen wordt de kloof tussen inkomsten en uitgaven steeds groter. Ondertussen heeft zijn vader steeds meer hulp en verzorging nodig. Omdat hij geen werk heeft en zijn zus en moeder wel is het logisch dat Nye bij zijn vader intrekt als mantelzorger.

29 jaar en werkeloos

Nye’s leven op het Retirement Home Trailer Park is totaal anders dan zijn leven voorheen, toen hij in New York werkte als animator. Hij moet zich aanpassen aan de behoeftes van zijn vader en kan zijn eigen dagen niet meer indelen. Vader Neil is de leidraad in zijn leven geworden. Maar wat te doen als je op je 29e in een bejaardentehuis/verzorgingscentrum terechtkomt? Hij kan kiezen uit legio activiteiten, zoals Counting Pills (Activity 1), Swimming (Activity 15) en Secretarial Work (Activity 7).

~

Het boek, verdeeld in 32 ongelijke delen, gaat vooral over hoe Nye zijn vader ziet. Waar eerst de vervelende jeugdherinneringen naar boven komen, nemen nieuwere, betere herinneringen het steeds meer over. Nye en zijn vader groeien naar elkaar toe, tot vader Neil een voorbeeld voor Nye wordt. En de verbeterde relatie tussen de twee heeft zijn weerslag op Nye – zijn zelfvertrouwen groeit, hij wordt zekerder van zichzelf, totdat hijzelf ook reusachtig boven de stad uittorent.

Maar wat Things to Do in a Retirement Home Trailer Park echt een meesterwerk maakt, is de balans die in het boek zit. Nergens wordt het melodramatisch, hoewel het emotioneel genoeg is. Juist het meest dramatische moment van het boek – de onvermijdelijke dood van Neil – is mooi weergegeven, gevoelig zonder dat het sentiment de overhand krijgt. Wrights meesterschap toont zich in dat soort momenten, in de treffende weergave van emotie. Die zorgt dat dit een boek is dat je raakt.