Het kind is het kwaad

.
Case 39 is de eerste Amerikaanse productie van de Duitse regisseur Christian Alvart. Alvart heeft wat met horror, getuige zijn voorgangers Curiosity & the Cat, Antikörper en Pandorum, die ook in 2009 verscheen.
~
Goed en kwaad
Case 39 doet onherroepelijk denken aan films als The Exorcist en The Omen, maar ook aan The Innocents. Het kind wordt ambivalent getoond: onschuldig en puur maar ook kwaadaardig. Vooral The Innocents vangt die ambivalentie treffend en roept twijfel op: is het kind in al zijn puurheid wel slecht, of is het de verzorger, de volwassene, die langzaamaan paranoïde wordt? In Case 39 tracht Alvart deze tegenstrijdigheid ook te tonen: de lieve en onschuldige Lillith tegenover haar kwaadaardige en bezeten kant.
~
Sterke troef
Case 39 heeft gelukkig een sterke troef in handen met Jodelle Ferland als Lillith. Ferland, bekend van Silent Hill en Tideland, heeft iets onwerkelijks. Ze is zowel mooi als dreigend, zowel kinderlijk als volwassen. Ze is dan ook perfect gecast als duivels kind. Voor dit kind wil je het liefst weg kruipen, in plaats van haar een aai over de bol te geven. Dit wordt goed geïllustreerd aan de hand van een scène waarin Lillith een bange Emily vraagt haar voor te lezen. De ambivalentie tussen onschuld en kwaad is hier zichtbaar en voelbaar. Jammer genoeg kan Ferland de film niet redden. Ze moet het in haar eentje opboksen tegenover een zwak script en vlakke rollen. De karakters zijn niet uitgediept en weinig origineel in hun uitwerking. Zo heeft Zellweger een continue angstige en trieste blik op haar gezicht, wat op een gegeven moment gaat irriteren. Het camerawerk is weliswaar strak en stilistisch, maar doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de film.
Case 39 is op zijn sterkst wanneer Zellweger het duistere huis van de Sullivans betreedt. Hier weet Alvart een goede horrorsfeer neer te zetten; beklemmend, ongrijpbaar en eng. De film volgt verder een voorspelbare weg, afgezien van knappe special effects en wat schrikmomenten. Het einde is een anticlimax, waarbij je je als kijker afvraagt of dit het nou echt allemaal is. De film lijkt rijp voor een vervolg, maar hopelijk richt Alvart zich op een ander project. Dat hij beter kan bewijst hij met het sterke en beklemmende Pandorum, waarin de personages plotseling ontwaken in een apocalyptische nachtmerrie. Wat er gebeurd is en waarom is onduidelijk en vormt de spanning van de film. Als Alvart op dat niveau doorgaat, gaan we vast nog veel meer van hem horen. Immers, wordt het niet eens tijd voor een nieuwe Carpenter of Cronenberg?