Disney-taferelen
De keizer van het Yan-koninkrijk komt door het verraad van zijn krijger Wu Ba om het leven. Zijn dochter Yen Feier blijft achter met de verantwoordelijkheid om het Yan-koninkrijk te verdedigen tegen het Zhao-koninkrijk.
Bijgestaan door generaal Muyong, ligt het lot van het hele volk in haar handen. Dan ontmoet ze de zachtaardige en mysterieuze oud-krijger Duan Lanquan.
Actiechoreograaf Siu-Tung Ching, bekend van de indrukwekkende vechtsequenties van de Yimou Zhang-films, nam voor An Empress and the Warriors (2008) plaats in de regiestoel. Het regisseren van actiescènes vergt echter geheel andere talenten dan het regisseren van een inhoudelijk interessante film. En daarin ligt dan ook de handicap van Ching.Weinig inhoud
Naast de standaard mooie plaatjes van het adembenemende landschap van China valt er namelijk weinig te beleven aan deze film. Het flinterdunne verhaaltje is net zo oninteressant als de personages die je totaal koud laten. In een rap tempo worden de verwikkelingen plichtmatig afgewerkt, waarbij weinig diepgang te vinden is. Disney-achtige taferelen zoals een romantische boomhut à la Tarzan en een luchtballonvaart à la Aladdin vormen het decor voor de mierzoete liefdesscènes. Deze overdaad wordt versterkt met een soundtrack van aanzwellende violen, aangevuld met het gebruik van slow motionshots van wapperende capes. Dit is een film die zich in clichématigheid kan meten met de gemiddelde Hollywood-romcom.
Inspiratieloos
Het is Siu-Tung Ching nergens gelukt om An Empress and the Warriors uit de middelmatigheid te trekken. De acteurs beweren met grote glimlach in de Making of dat zij allemaal met veel plezier met enorm getalenteerde mensen aan het project hebben samengewerkt. Ook zij slagen er niet in om het slecht uitgewerkte verhaal tot leven te brengen. De kostuums en sets zijn prachtig en getuigen van inventiviteit, maar inhoudelijk blijft het allemaal erg vlak.