Gokken op een verveelde muze

In Michel Gondry’s The Science of Sleep wisselt het perspectief in grillig tempo van werkelijkheid naar fantasiewereld. De film is visueel speels en kinderlijk romantisch, maar strandt uiteindelijk in zijn zelfgecreëerde droomlogica.
Stéphane (een wereldvreemde en humoristische Gael García Bernal) is een verstrooid kunstenaarstype die na een lange periode terugkomt bij zijn moeder in Parijs. Om rond te komen gaat Stéphane bij een maatschappij werken die kalenders vervaardigt. Nadat hij inziet dat hij geen creatieve functie heeft, moet hij zich schikken aan de routine van een saai kantoorbaantje.
~
Low tech kunstgrepen
Michel Gondry is een visueel wonderkind. Zijn imposante repertoire aan videoclips zijn van een speelse inventiviteit die uniek is. The Science of Sleep hanteert Gondry’s simpele special effects, die een speels ‘do-it-yourself’-karakter hebben. In Stéphanes gedachtespinsels worden steden van karton opgebouwd en is hij de presentator van zijn eigen tv-show. Qua stijl herinnert de film aan een oude videoclip van Gondry voor Björk, Human Behaviour. Een scène waar Stéphanes handen buiten de normale proporties groeien, verwijst naar Gondry’s eigen dromen, daarnaast heeft het een link met zijn clip voor het nummer Everlong van de Foo Fighters.
The Science of Sleep heeft verder gelijkenissen met Gondry’s voorgaande film: Eternal Sunshine of the Spotless Mind. In beide films krijgt de kijker de kans om in de gedachte van de hoofdpersoon te dolen. Kate Winslet dwaalde in Eternal Sunshine of the Spotless Mind in het hoofd van Jim Carrey en vormde de personificatie van zijn romantische herinneringen. Stéphanie lijkt een vergelijkbare rol te vervullen in Stéphanes dagdromen, waarbij ze een wispelturige muze is. Door de onduidelijke scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid zou men ook kunnen stellen dat Stéphanie een waanbeeld van Stéphane is en een personificatie vormt van zijn creatieve kant.
Infantiel zelfmedelijden
Het beeld van de creatieveling en zijn inspiratiebron dat wordt opgeroepen in de film is het stereotiep van de lijdende buitenstaander die gelokt wordt door een ongrijpbare vrouw. Stéphanes romantische gok lijkt door Stéphanies wisselende reacties verkeerd te zijn ingecalculeerd en zijn kinderlijke kant krijgt daardoor al snel iets infantiels. Vooral als de kijker getuige is van zijn dromen over wensvervulling en zelfmedelijden die gelden als bogen in zijn grillige psyche.
~