Theater / Achtergrond
special:

Twaalf mannen en drieëntwintig kloten winnen Groninger Cabaretfestival

.

~

De vijftiende editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival is gewonnen door de cabaretgroep Delfts blok. De groep werd door de jury geroemd en als “overrompelend” bestempeld. Verder stelde ze dat de groep iets op het podium bracht “dat het Nederlandse cabaret nog nooit heeft gezien”.

Per seconde wijzer

De jury kenschetste het cabaret als “oud Grieks toneel in een modern jasje”. Een speciale vermelding kreeg de parodie op de quiz “Per Seconde Wijzer”, die de jury aanprees als een “absoluut juweeltje”. Eerder zei de jury van De Pythische Spelen, het festival dat Delfts Blok vorig jaar won: “Het is jaren geleden dat ik een zaal aan ‘t eind van de voorstelling zo verbijsterd zag. Delfts Blok raakt je, maakt iets los, laat je uitbundig lachen en slaat je het volgende moment keihard neer.”

Rammstein

De groep beschouwt zichzelf als “een groep van twaalf mannen. Mannen met een duidelijk doel en een duidelijke mening. Mannen met kloten. Drieëntwintig om precies te zijn.” De formatie gebruikt tijdens het optreden bijvoorbeeld muziek van Rammstein en dit zet natuurlijk dit beeld alleen maar duidelijker neer.
Tijdens het optreden van de groep in de voorronde van het festival werd al duidelijk dat zij een verfrissende blik op het cabaret geven. Scherpe en goed uitgewerkte sketches kenmerkten hun werk op die avond en de keuze van de jury mag dan ook niet verrassend worden genoemd. We hopen in de toekomst deze jongens nog vaker in het theater tegen te komen.

www.delftsblok.nl

Reageer op dit artikel