Theater / Achtergrond
special: Ondanks windhozen gaat het door

Zwarte Cross Festival 2010

Ondanks de windhoos die maandagmiddag over het festivalterrein in Lichtenvoorde trok, wordt er aan aflasten niet gedacht. Het kost veel werk om de ravage voor vrijdag op te ruimen, maar in de Achterhoek worden de mouwen opgestroopt om ook van deze editie een succes te maken.

~

Aanstaande vrijdag trekken weer tienduizenden bezoekers richting het oosten van Nederland voor drie dagen lang stunts, motorcross, theater en muziek. Het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde staat vooral bekend om de motorcross en het bier, maar de organisatie biedt jaarlijks een programma waar jong en oud zich drie dagen lang de vingers bij aflikt. Het is niet zomaar dat het bijna een sport is om campingkaarten te bemachtigen en ook de dagkaarten vliegen in noodgang de deur uit.

Na vorig jaar, met 132.000 bezoekers, leek het er op dat de Zwarte Cross niet groter kon groeien. Toch groeit bijvoorbeeld de theaterweide van vierhonderd naar duizend optredende artiesten. Wat opvalt is de grote hoeveelheid cabaret die geprogrammeerd staat met onder andere Katinka Polderman, Nathalie Baartman, en Roy Aernouts. André Manuel speelt zijn eigen programma Voor God noch Vaderland, maar komt ook dagelijks met een dagcolumn over wat er zich in en rond de Zwarte Cross afspeelt. Wibi Soerjadi, hippie Armand (Ben ik te min) en Sven Ratzke staan op het programma, er is veel straattheater, een cursus mantra’s zingen en er is bingo met Tante Rikie, de koningin van de Zwarte Cross. Uiteraard met een knipoog, want je moet de dingen niet te serieus nemen op de Zwarte Cross.

Nieuw is de programmering van poëzie, literatuur, kinetic art en beeldende kunst. Onder andere Herman Brusselmans en Leon Verdonschot tonen hun kunsten en de bouwwerken van toneelgroepen Odd Enjinears en Dapper zorgen voor spektakel.

Het aanbod is talrijk en het bijzondere aan de theaterprogrammering van de Zwarte Cross is toch vooral dat veel theater speciaal voor het festival wordt gemaakt en enkel hier te zien is. Voorbeelden hiervan zijn dit jaar Zwarte Cross-tandarts Gerrit Wolsink, de Achterhoekse Roofridders en het geheim van de Ravenhorst door Raaftheater en de Veldrijders.

Het draagt bij aan de bijzondere sfeer op het festival, omdat theater niet enkel op de theaterweide te vinden is maar op het hele festivalterrein wordt ingezet. De grenzen tussen theater en werkelijkheid zijn hierdoor wel eens moeilijk te onderscheiden. Een verrassing ligt steeds op de loer en dit verklaart voor een groot deel de populariteit van dit Achterhoekse feest.

8WEEKLY is er ook dit jaar weer bij om de verrassingen op het Zwarte Cross Festival te verslaan. De focus ligt hierbij op de theaterweide, maar natuurlijk wordt er zoveel mogelijk meegenomen van wat er zich nog meer afspeelt. De Zwarte Cross samengevat? Professioneel, laagdrempelig, betaalbaar, maar vooral één grote verrassing.

De Zwarte Cross, van vrijdag 16 juli tot en met 18 juli 2010 in Lichtenvoorde.