Theater / Achtergrond
special: Guusje Kaayk illustreert Oerol 2014

Oerol in 10 schetsen

.

Al sinds 1996 maakt Guusje Kaayk getekende reportages van dans-, theater- en muziekvoorstellingen. Vele edities van o.a. Oerol, North Sea Jazz, Holland Festival, Theater Festival Boulevard heeft ze vastgelegd. In 2011 ontdekte Kaayk de iPad. Geen krijt, geen potlood of pen, maar haar vinger en een soort tekenpen volstaan sindsdien om de bewegingen van dansers, acteurs en musici vast te leggen. Ook dit jaar maakte zij een iPad-verslag van de voorstellingen op Terschellings Oerol 2014.

11641-1.jpg
tgEcho – Stel je bent een koe
In een weiland tussen de koeien geven Lotte Dunselman en Anna Schouten een kijkje in de gruwelijke realiteit van de bio-industrie.  Zij duiken in verschillende personages van politicus tot uitbener, van chef-kok tot varken.

11641-2.jpg
Charlotte Caeckaert – Demarrage
In de duinen aan een lange tafel spreekt Jeanne d’Arc haar ridders (publiek) aan en ontdekt in het publiek haar nieuwe lading ridders, die vervolgens allemaal een metalen hobbelpaard bestijgen voor de grote strijd.

11641-3.jpg

Dudapaiva Company – Break a legend
Babyduiveltje Morningstar neemt het publiek mee naar verschillende plekken in het bos. Tussen struiken en onder omgevallen bomen verbeelden poppen en dansers figuren uit de mythologie. Schikgodinnen zingen vrolijke liedjes.


11641-4.jpg
NNT / Sarah Moeremans – Crashtest Ibsen 11 – volksvijand
Prachtige locatie is omgebouwd tot het kuuroord. De inwoners van het stadje zijn economisch afhankelijk van het bronwater dat vergiftigd blijkt te zijn. Er ontstaat een botsing tussen idealisten en opportunisten en ontaardt in verjaging van de “volksvijand”.

11641-11.jpg
The Young Ones, Cirque de la faim – theater van de honger
Op een stuk weiland geweldig horror-circus met woede, liefde, chaos en de actualiteit van de crisis in het Europa van nu. Gespeeld door jong theatertalent uit Oost-Nederland en artiesten uit Oekraïne.

11641-6.jpgTouki Delphine / Veenfabriek / Paradiso –  One Hot Minute
Op een loopband komt de geschiedenis voorbij van de evolutie van de aap tot mens tot het heden. Van Aristoteles tot Bach, van ontdekkingen en zelfmoorden, van het vallen van de muur en de zorgrobot. Een grappige poppenkast met experimentele sountracks.

11641-7.jpgKarina Kroft ism de Amsterdamse kleinkunstacademie – Romeo en Julia
De actrices spelen allemaal Romeo en Julia op hun eigen manier. De ene Julia is zo bang om te leven dat ze liever sterft, terwijl de andere Julia juist naief en vrolijk is. Tijdens de voorstelling stappen de spelers  regelmatig uit het stuk om het publiek aan te spreken.
 

11641-8.jpgDavid Middendorp / Korzo Producties – Flyland
Om middernacht in een duinpan verandert het wit van de dansvloer in een wolkendek. Met de dansers stort het publiek mee naar beneden om daarna in een vogelvlucht over magisch Terschelling te zweven. 
 

11641-9.jpgSpinvis en Saartje van Camp – Kintsukuroi
Met prachtige dans en muziek speelt op het Noordvaarderstrand onder  prachtige wolkenpartijen het ontroerende verhaal over de liefde van een oudere man voor een jonge vrouw die slachtoffer wordt van de tsunami.
 

11641-10.jpgToneelgroep Oostpool – Buzz Aldrin, waar ben je gebleven
Op het meest oostelijke puntje van Terschelling identificeert de tuinman Mattias zich met Aldrin, tweede man van de eerste maanlanding in 1969. De onbekende Aldrin, belangrijk en onopgemerkt, wordt zijn idool.

Kijk voor meer schetsen op www.ipadsketch.net en lees hier het verslag van Oerol 2014