Muziek / Reportage
special: Geslaagde zaterdag
ew-fall-festival-2-hoofdfoto

New Fall Festival 2016 @ Düsseldorf (2/2)

Tijdens het New Fall Festival 2016 proberen we van het zaterdagprogramma drie optredens mee te pakken inclusief de afterparty. De ochtend wordt gevuld met een ontmoeting met festivaldirecteur Hamed Shahi, die de genodigde pers te woord staat en maar al te graag een kijkje achter de schermen geeft.

Naast het beleven van het festival is het altijd fijn om wat achtergrondinformatie te horen over de organisatie. Een team van twintig personen organiseerd het festival, waarvan er slechts vijf er zeven maanden mee bezig zijn. Stuttgart is nu de tweede stad die aansluit bij het festival. Als het goed loopt zullen er meer steden volgen. Düsseldorf wordt langzaam maar zeker als muziekstad op de kaart gezet door de invloed van dit festival.

agnes-obel-2Uitstekende lichte muziek

Dat kwaliteit belangrijk is bij het New Fall Festival wordt nog eens onderstreept door Agnes Obel, die zelfs driemaal optreedt gedurende het festival. Obel heeft net haar nieuwe album Citizen Of Glass uitgebracht en speelt hier de meeste nummers van. Obel laat zich op het podium uitsluitend begeleiden door vrouwen: een cello/mellotron/klarinet- speelster, een elektronische drumster/saxofoniste en nog een celliste. Obel staat zelf achter de toetsen in het midden van het altaar van de Johanneskirche. Bij aanvang hoorden we dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat ze in het midden van de kerk op een podium zou spelen met het publiek er omheen. Helaas gaf het management van Agnes Obel hier geen toestemming voor. Niet getreurd, want de opstelling op het altaar geeft een prachtig beeld en een uitstekend geluid. Niet alle plaatsen kunnen echter benut worden, omdat anders het zicht naar het podium wordt ontnomen door de pilaren van de kerk.

agnes-obel-1De lichtshow van Obel schijnt regelmatig het publiek in, maar het zet ook de artiesten soms in een vreemd lichtschijnsel op deze nog lichtrijke namiddag in november. Toch is het optreden van Obel een fraai feest der herkenning met oude en heel veel nieuwe liedjes, die geen van allen in kwaliteit voor elkaar onderdoen. Nummers als ‘Philharmonics’ en ‘Riverside’ ontbreken dan ook niet op de set. De laatste van de twee toegiften is ‘On Powdered Ground’, waarmee ze haar debuutalbum wat sterker naar voren schuift dan haar tweede album Aventine. Obel speelt met haar band een ruim uur vol en laat de kerkgangers vertrekken met een voldaan gevoel en een hoofd vol uitstekende lichte muziek, wat prima past op deze namiddag.

 

Beter als de melodie vloeit

John Grant is een naam die de harten van muziekliefhebbers sneller doet kloppen. Zijn discografie kent geen enkel zwak moment. Na zijn carrière met de band The Czars verscheen in 2010 het eerste soloalbum: Queen of Denmark. Sindsdien verschenen nog een live-album en twee studioalbums. Zijn jongste album Grey Tickles, Black Pressure verscheen ruim een jaar geleden. Het optreden van Grant wordt voorafgegaan door Frances, die gezeten achter de piano ons gedurende een klein half uur opwarmt voor de hoofdact. De zangeres speelt een aantal van de nummers die binnenkort op haar debuutalbum zullen verschijnen.

Grant speelt een dwarsdoorsnede door zijn repertoire. Voor sommige composities is er geen ontkomen aan; zo passeren het overbekende ‘Marz’ en het even zo bekende ‘GMF’ tijdens het concert de revue. Grant speelt een aantal van zijn meer synthesizer en licht door hip-hop beïnvloedde tracks en danst er met zijn grote verschijning bij als een olifant die elegant probeert te zijn. Het zijn de iets mindere momenten van het concert. Muzikaal is Grant meer op zijn plaats als de melodie vloeit en de band melodieus klinkt, zodat deze de singer-songwriter op treffende wijze begeleidt. De band bestaat uit een toetsenist, bassist, gitarist en drummer.

john-grant-in-dusseldorfDe eerste toegift doet Grant solo achter de elektrische piano, terwijl hij het mooie ‘Vietnam’ vertolkt. Na ruim anderhalf uur is het concert voorbij. Het publiek verlaat voldaan de zaal van het fraaie Museum Kunstpalast, die met zijn houten muurbekleding gezegend is met een fijn geluid. Waarschijnlijk hadden de versterkers het ook met wat minder volume goed kunnen laten klinken en hadden de oordoppen niet ingehoeven. De herinnering aan een onderhoudend, gedegen en vooral energiek optreden van de in Amerika geboren Grant, die tegenwoordig zijn thuishaven heeft in IJsland, zal nog lang in ons geheugen staan.

Aufwiedersehn

Mede door de toevoeging van het voorprogramma aan het optreden van John Grant is het inmiddels zo laat dat we de geplande afterparty niet meer kunnen halen. We zullen Wyoming daardoor niet zien spelen, zoals we gisteren nog wel een staartje van Sarah & Julian wisten te pakken, die een prima informeel slot aan vrijdag maakten. Officieel behoort de afterparty, zo wist de directeur ons te vertellen, namelijk niet bij het programma van het New Fall Festival.

Voor ons zit het festival erop. Op zondag zijn er voor de volhouders nog wel een paar optredens, zoals die van Adam Green.We kijken terug op een geslaagd internationaal getint New Fall Festival 2016 en verheugen ons op de zevende editie die zal plaatsvinden in het volgende jaar; de agenda is reeds afgeblokt.