Muziek / Achtergrond
special: Vooraankondiging New Fall Festival 2016: 27-30 oktober 2016
New Fall Festival 2016

Eén festival in twee steden

Net als vorig jaar kreeg 8WEEKLY een uitnodiging om te gast te zijn op het New Fall Festival in Düsseldorf. Met opnieuw een schitterende line-up zullen we verslag doen van dit bijzondere festival. Tegelijkertijd zal de zesde editie van het festival ook gehouden worden in Stuttgart en dat is nieuw!

New Fall Festival kondigde vorig jaar al aan dat ze deze editie de uitdaging wilden aangaan om het festival tegelijkertijd in twee plaatsen te houden. Dat is een primeur voor een festival. De ambities van initiatiefnemer Hamed Shahi zijn groot. Hij bouwt zijn ideaal-idee stapje voor stapje op. Vorig jaar groeide het festival in Düsseldorf naar zo’n zevenentwintig bands op zeven prachtige locaties. Dit jaar zijn het twee steden waar het allemaal plaatsvindt.

Programma vooruitblik

In een ontmoeting vorig jaar vertelde Shahi dat het een festival is voor muziekliefhebbers. Je bent er niet om alles te zien en te horen, maar het gaat om een goed concert per avond op een bijzondere locatie met uitstekend geluid waar men naartoe gaat om luisterend te genieten. Tickets zijn per optreden te koop zodat iedereen zijn eigen festival kan samenstellen precies zoals hij of zij dat wil. McMorrowHet programma kent zowel internationale grootheden als artiesten uit Duitsland, zoals de singer-songwriter Roosevelt wiens sterrenstatus snel schijnt te rijzen. De headliners zijn ongetwijfeld John Grant, James Vincent McMorrow, Wilco en Regina Spektor. Agnes Obel doet zelfs drie shows op het festival: twee in Düsseldorf en één in Stuttgart.

Het aantal locaties in Düsseldorf is gegroeid naar negen, terwijl Stuttgart voorzichtig start met vier locaties. Het aantal bands in Düsseldorf is zo’n vijfentwintig. Helaas heeft onze eigen Dotan afgezegd omdat hij momenteel werkt aan een nieuw album. Gelukkig is er naast de grote namen ook genoeg nieuw talent te ontdekken. Minder grote namen met goede beloftes vullen het programma. Ook zijn er twee aftershows gepland in een hotel waar namen prijken als Wyoming en Sarah & Julian. Dit zijn shows voor de late uurtjes voor diegenen die niet naar huis willen of kunnen gaan.

Het is echt een festival dat zowel bijzonder is qua opzet als qua inhoud; een festival voor de echte muziekliefhebber, die meestal ook al wat meer jaren op de teller heeft staan. Vorig jaar zagen we het al: de kinderwagen mag gerust mee, oordoppen zijn nodig, maar stilte is wel geboden om allemaal te kunnen genieten van prachtige muziek in allerlei stijlen. Kortom: een festival om naar uit te kijken.