Muziek / Reportage
special: New Fall Festival 2015 in Düsseldorf (zaterdag 1 november)
Afsluiter Marianne Faithful

Nog geen finale & nieuws

Dat het New Fall Festival begon op woensdag en zal eindigen op zondag neemt niet weg dat voor velen de echte start op donderdag was en de finale al op zaterdag. Met Marianne Faithfull als afsluiter zeggen wij: tot volgend jaar!

Op zaterdagmiddag is er tijd voor de festivalmanager om de pers uit Nederland en België te woord te staan. De pers, die voornamelijk werd uitgenodigd voor de vrijdag en zaterdag – zeg maar het hart van het festival – heeft tijdens de lunch de kans om de bedenker van het festival het hemd van het lijf te vragen. Vanuit Nederland zijn naast 8WEEKLY, OOR en Heaven vertegenwoordigd.

Hoofdmaaltijd als smaakbepaler

In het café van het NRW-Forum, ook één van de festivallocaties, is een tafel gereserveerd voor de ontmoeting met Hamed Shahi. Hij neemt er de tijd voor om de door hem uitgenodigde pers te woord te staan. Zo krijgen we informatie over de achtergrond, het heden en een kijkje in de toekomst van het festival.

Vijf jaar geleden ontstond het idee om een festival te organiseren, dat anders is dan anderen en zich richt op de inmiddels gesettelde muziekliefhebbers. Deze groep van concertgangers wil niet meer zoals vroeger snel consumeren in een club met een biertje in de hand en met vrienden kletsen tijdens een concert als begin van een lange nacht doorhalen en feesten. Ze willen goed geluid, een speciale locatie, kwaliteitsmuziek, eventueel de partner meenemen en van het concert de hoofdactiviteit en smaakbepaler van de avond maken. Het beste valt dat samen te vatten als: kwaliteitspopmuziek geserveerd als hoofdmaaltijd in plaats van fastfood.

Dat is wat het New Fall Festival te bieden heeft. Het draait nu al een jaar of vijf door de hele stad op een groeiend aantal bijzondere locaties met een keur aan artiesten. De plannen voor nieuwe locaties houden niet op: volgend jaar zal tegelijkertijd ook in Stuttgart gespeeld worden. Denk daarbij ook aan kinderopvang voor de jonge gezinnen als uitbreiding van het dienstenpakket. De hoofdact is al bekend voor het jaar 2016: Wilco.

Marianne Faithful on stage @ DüsseldorfGrootheid uit de popmuziek

De hoofdgast van de zaterdag en voor ons de afsluiter van het festival, is Marianne Faithfull. Deze dame zal tegen het einde van het jaar de leeftijd van 70 bereiken, maar is nog immer muzikaal in goeden doen. Haar jongste album Give My Love To London kreeg terecht positieve kritieken. Op het vlak van haar gezondheid moest Faithfull de afgelopen tijd het een en ander incasseren in de vorm van een gebroken rug, tweemaal een gebroken heup en een botontsteking. Gelukkig wordt ze lichamelijk weer sterker, laat ze ons bij aanvang van het concert weten, maar ze moet geregeld gaan zitten. Haar performance lijdt er gelukkig niet onder. Ze neemt ons mee aan de hand door haar muzikaal verleden tijdens dit concert, dat onderdeel uitmaakt van haar 50-jarig jubileum.

Na de start met het titelnummer van haar nieuwste plaat duiken we het verleden in, waarbij we een prachtige uitvoering te horen krijgen van het door Jagger en Richards geschreven ‘As Tears Go By’, waarmee het allemaal begon. Het in Berlijn opgenomen ‘Broken English’ krijgt een stevige uitvoering met de band waarmee ze het podium deelt, bestaande uit de klassieke bezetting van gitaar, drums en bas. Bassist Ed Harcourt bespeelt af toe ook nog de toetsen. Het geluid in het Capitol Theater, waar iedereen heeft kunnen plaatsnemen in de comfortabele pluche stoelen, is fantastisch. Marianne Faithfull laat met haar kenmerkende, krakende stem horen dat ze nog steeds prima meedoet in de muzikale wereld, waarin zij toch echt tot de gevestigde orde behoort. Het New Fall Festival sluit voor ons in stijl af met een optreden van deze grootheid uit de popmuziek, dat nog lang in ons geheugen gegrift zal staan.