Muziek / Achtergrond
special: Shearwater - Fellow Travelers

‘Tussendoortje’

Het is voor een band als Shearwater onmogelijk een tussendoortje te maken dat als zodanig klinkt. Fellow Travelers klinkt dan ook als een volwaardig album. Toch bevat het louter covers.

Het moet toch een eer zijn om als band gecoverd te worden door de band waar je in het voorprogramma van mocht staan. Die eer valt een groot aantal van de bands waarmee Shearwater in de loop der jaren het podium deelde in de schoot. Met Fellow Travelers heeft Shearwater een bijzonder album gemaakt. Volgens mij zijn er geen voorbeelden bekend in de popgeschiedenis waar dit eerder is gedaan door een artiest.

Als de luisteraar onbevangen luistert naar deze nieuwe van Shearwater zal er niets bijzonders opvallen. Toch speelt de band hier nummers van anderen. Om het rijtje even te benoemen: St. Vincent, Wye Oak, Sharon van Etten, Jesca Hoop, Xiu Xiu, Coldplay, Smog, Folk Implosion, David Thomas Broughton, Clinic en the Baptist Generals. Op ‘A Wake for the Minotaur’ zingt van Etten mee met Shearwater. Stuk voor stuk trekt de band de nummers volledig naar zich toe. Het maakt Fellow Travelers tot een fijn Shearwater album dat zeker niet afgedaan mag worden als tussendoortje.

Live in Nederland:
28 april Bitterzoet, Amsterdam