Welcome to the Future
Circa vijfduizend technoliefhebbers trokken zaterdag 4 augustus naar natuurgebied Het Twiske, om te kijken hoe de toekomst eruit zag. Welcome to the Future bracht twaalf uur lang alle varianten van techno. Maar de grote winnaar was de zon.
Partyorganisatie Welcome to the Future gaat al een tijdje mee. Sinds 1993 organiseren de Amsterdammers technofeesten met als thuisbasis Paradiso. Hier kwamen onder andere acts als Underworld, Ritchie Hawtin en de Rotterdamse Speedy J voorbij. Daarna transformeerden de fuivenmakers tot radiomakers en werd het stiller rond Welcome to the Future. Opperhoofd Gert van Veen (voorheen journalist bij de Volkskrant) had het te druk met zijn journalistieke werk voor het houseblad Release. Maar ineens was er dit voorjaar de aankondiging van een heus openluchtfestival, waarbij partygigant ID&T (Sensation) de handen ineen sloeg met Van Veen.
Nou staat of valt het succes van zo’n nieuw festival voor een groot deel met het weer. Een factor die je natuurlijk niet in de hand hebt. De zon schijnt echter uitbundig op zaterdag 4 augustus. Het is 25 graden en nagenoeg windstil op recreatiegebied Het Twiske, dat ingeklemd ligt tussen Zaandam en Purmerend.
Zero tolerance
Veel groen en veel water, maar de reddingsbrigade staat paraat om dronken of stonede partygangers snel op het droge te helpen. Hetgeen overigens niet gebeurt, want veel bezoekers hebben hun drugs bij de ingang moeten inleveren. Zelfs de schoenen moeten uit. Tot verbazing van de meeste bezoekers heerst er op het festival een ‘zero tolerance-beleid’ voor wat betreft dope, of dat nou soft- of harddrugs zijn. Zelfs blowende bezoekers worden aangepakt. Inleveren die handel, en als je tegenstribbelt, ga je van het terrein af. Het strenge beleid van de plaatselijke politie Oostzaan staat in schril contrast met de relaxte sfeer op Welcome to the Future. De organisatie is zo verstandig geweest het festivalterrein flink uitgestrekt te maken, waardoor er voldoende ruimte is voor de circa vijfduizend bezoekers en niemand elkaar voor de voeten loopt. En dus kan je zonder problemen met je blote voeten in het gras dansen, zonder gedrang en bijkomende ergernissen. Bonuspunten voor de organisatie, want werkelijk aan alles is gedacht. Er zijn voldoende (gratis) toiletten, er rijden onafgebroken pendelbussen en de catering is perfect. Ook in het regenboogachtige decor is veel werk gaan zitten. Dit blijkt ’s avonds opnieuw, als de bossen in allerlei sprookjeskleuren oplichten.
Groot Duits aandeel
Alleen de natuur moppert vandaag. Van twaalf tot twaalf heersen de technobeats over het groene weides, over de kabbelende riviertjes en de zuchtende bomen. Als het aan Welcome to the Future ligt, is techno de toekomst. De futuristische muzieksoort heeft weliswaar zijn wortels in Detroit maar de meeste vernieuwers in het genre wonen tegenwoordig in Europa. In Duitsland vooral, waar de nieuwe stroming minimal ieder weekend honderdduizenden jongeren in beweging brengt. Het verklaart het grote Duitse aandeel in het programma, met beroemde dj’s als Karotte, Paul Kalkbrenner en DJ M.A.N.D.Y. die met hun vette sets de vogels uit de bomen jagen, bij gebrek aan pannen op het dak. Maar ook Nederland heeft een levendige technoscene, en dus staan vanmiddag onder andere de jonge Rotterdammer Joris Voorn, de snel rijzende vrouwelijke technoster Shinedoe en de Amsterdamse minimal-specialist Lauhaus achter de draaitafels.
Het gaat er soms hard aan toe. Voor de speakers, bij de dj-set van Detroit-veteraan Derrick May, staat een officieel ogende kerel met een decibelmeter. ‘122’ geeft het apparaat aan; de pijngrens. Daar willen de dansende Derrick May-fans wel een foto van hebben, en dus houdt de decibelman z’n speeltje minutenlang roerloos vast vanachter het hek. “Ik heb de foto zojuist naar m’n broer gestuurd”, lacht een rossige bezitter van een Sony-telefoon met camera. “Hij woont hierachter in Het Twiske en vroeg wat dat voor gedreun was in de verte. Nou weet ie het.”
Wie genoeg heeft van het vierkwartsmaatgebonk kan even bijkomen op de vele zitbanken die in het gras zijn neergezet. Of je wandelt even naar de ‘chilldijk’, een groenstrook aan het water, waar het prima toeven is in de zon en waar meerdere bezoekers hun meegenomen dekentje hebben uitgespreid. Maar wee het gebeente van de onverlaten die een blowtje opsteken! De plaatselijke hermandad is nooit ver weg. Het is een smet op een verder uitermate relaxed dancefestival, dat volgens veel bezoekers deed denken aan de begintijd van Dance Valley, de moeder aller housefestivals. Voordat er daar Pokon over de velden werd gestrooid en Dance Valley verwerd tot een slenterwedstrijd over een enorm terrein met veel te dure drankjes. Welcome to the Future mag blijven, als het festival maar niet teveel groeit en de politie een volgende editie wat minder moeilijk doet.