‘Onder de straatstenen ligt het strand’
.
Bijzonder is dat 50 bezoekers (van de 150) hun tentje mogen opslaan in de oude kelder om te overnachten. “Haringen zijn niet nodig”, zegt organisator Arianne Notenboom lachend. Een belangrijke reden om de werfkelder (die dateert uit 1412) te gebruiken als festivalzaal is de goede akoestiek. Voorheen fungeerde de ruimte — behalve als kloosterkelder — als illegale wietplantage, wijnkelder, en onderduikadres in de Tweede Wereldoorlog. Notenboom: “Tijdens de verbouwing passeerden er mensen die zeiden dat hun oom hier nog ondergedoken had gezeten.” In 2011 kwam er een nieuwe entree en ontstond er een flexwerkplek.
Do i
t yourself
Het festival begint zaterdagavond om 20.00 uur, en duurt tot zondagmiddag. Het muzikale gedeelte is bijzonder gevarieerd, en omvat singer-songwriters, bluegrass, folk, gipsy, en koorzang. Twee dichters en een kunstenares completeren de line-up. Verder is er een ‘do it yourself silent disco‘, waarin bezoekers kunnen dansen op zelf meegebrachte muziek. Aan bomen is ‘plukpoëzie’ bevestigd van de aanwezige dichters, en met ‘flessenpost’ kan de bezoeker contact opnemen met medebezoekers. Op zondagochtend is er (voor de vroege vogels) een consolewandeling, die voert langs beeldhouwwerkjes in de lantaarnpalen op de Oude- en de Nieuwegracht.
Straatstenen
De naam van het festival (‘Sous les pavés, la plage’) vertaalt letterlijk naar “Onder de straatstenen ligt het strand”, en is ontleend aan een slogan die gemeengoed was tijdens de studentenopstanden in Parijs van 1968. Studenten trokken toen stenen uit de straat en bekogelden de politie ermee. Notenboom: “Het is niet de bedoeling dat dat hier ook gebeurt, hoor!” De leus is figuurlijk en betekent: “Kijk verder dan het alledaagse.” Notenboom: “Op dit festival ga je ook op ontdekkingstocht door een divers programma; het is echt een ontdekkingsfestival!”
Voor het volledige programma: kijk op de website van het festival.