Muziek / Achtergrond
special: Jodymoon

Geen hokje

Terwijl de dag langzaam ontwaakt en de eerste bezoekers van de zondagse editie van het Zomerparkfeest het terrein opwandelen, baadt het terrein nog in serene stilte. Een enkele testroeper test een microfoon. Slechts een paar handenvol bezoekers zijn aan de wandel. Het personeel, de vrijwilligers, de schoonmakers en de technici zijn in de meerderheid. Jodymoon zal de dag doen ontwaken.

Jodymoon zal de dag doen ontwaken.

~

Carmen McRae, Betty Carter en Keith Jarrett. Verder luister ik graag naar Fleetwoord Mac en vroeger was ik gek van Joe Jackson, Pink Floyd en Supertramp, maar ook luisterde ik veel naar klassieke muziek. Toen ik in een jazzkwartet zat dacht ik dat ik alleen naar jazz moest luisteren, maar dat is niet zo. We spelen vanuit de opleiding wel jazz maar wij kleden het graag uit om het puur en simpel te houden. We blijven ook zoeken naar nieuwe dingen. Je zoekt nieuwe impulsen uit nieuwe instrumenten, zoals de toevoeging van de Dobro.”

Luisteren jullie ook naar hedendaagse bands?
“Ik luister niet zo heel veel muziek, omdat ik er altijd al tot over mijn oren in zit. Het is soms ook fijn om even niets te horen. Maar als ik luister, dan zou ik artiesten noemen als Fionna Apple, Racoon, Bon Iver, Midlake, Jose Gonzales, Sufjan Stevens, Ane Brun en Gillian Welch.”

Hoe belangrijk is het winnen van de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland?
“We zijn niet van de prijzen, maar we hebben er wel veel meer aandacht door gekregen. Meer mensen hebben nu van ons gehoord en het levert wat optredens op.”

Jodymoon stond ook op EuroSonic?
“Ja, maar dat was onder de noemer ‘live in your livingroom’, dus dat was voor een heel select publiek. Hopelijk staan we een volgende keer echt op het festival, maar je moet er voor gevraagd worden.”

Spelen jullie graag op een festival als dit?
“Ja, maar in het theater zijn geluid en beeld beter en heb je mooiere verlichting. Maar op een festival is de sfeer fijner. Je moet wel goed geprogrammeerd staan: we passen niet tussen twee metalbands.”

Waar treden jullie het liefste op?
“De theatersetting is heel leuk, dan kan je lijntjes maken met je publiek. Dat lukte vandaag ook met zo’n klein publiek van zestig à zeventig man en aan het einde nog wat passanten. Het leukste is toch gewoon een uitverkocht Paradiso. Wacht maar, dat duurt niet lang meer! Een podium als de Roepaen waar het publiek zit en luistert bevalt ook erg goed. Als de interactie met het publiek goed is maakt de plek eigenlijk niet uit.”

Het liedje over je vader ging heel diep. Dat deed ook wat met het publiek.
“Ja, dat gebeurt vaker. We krijgen altijd veel reacties. Veel mensen zitten er heel emotioneel en diep in. Dat wil ik niet uit de weg gaan. “Who Are You Now” heet het liedje; ik heb het in 2009 geschreven en het werd het titelstuk van ons vorige album. Het gaat terug naar de periode waarin ik mijn vader verloor (Digna), toen ik vier jaar oud was. Ik heb er herinneringen aan en heb hem ook zien doodgaan.”

Hoe lang doen jullie over een album maken?
“Ongeveer anderhalf jaar. We zonderen ons dan twee weken af en schrijven samen de muziek. Daarna ga ik de teksten schrijven (Digna). Later volgt het opnameproces en het mixen. Dus dan zijn we alles bij elkaar zo’n anderhalf jaar verder.”

Live in Nederland:
2-9-2012 Muziekgebouw Frits Philips – Hallo Cultuur / duo first set 13.45 / second set 15.15
Heuvel Galerie 140 / Eindhoven / Admission free
15-9-2012 NCRV Music Matters / 8.45 Live on Radio 2
30-9-2012 Ernesto’s Lazy, Sittard
7-10-2012 Theater PePijn, Den Haag
21-10-2012 ’t Waarhuis, Aduarderzijl
28-10-2012 L1 De Stemming, L1 Radio

8WEEKLY MediaPlayer