Muziek / Achtergrond
special: De organisatie van Grasnapolsky 2014

‘Mooier dan we hadden durven dromen’

Hashtag gras14 was op 15 en 16 februari een trending topic op diverse social media. Foto’s, lovende reacties, lieve berichten voor de organisatie en meer waren er te bekijken onder #gras14. 8WEEKLY sprak met de organisatie van Grasnapolsky over deze succesvolle editie van het festival.

~

Als we alle reacties over Grasnapolsky op een rij zetten, dan springt de lof over de locatie toch wel boven alles uit. Radio Kootwijk bleek een prachtige plek te zijn voor een intiem winterfestival als Grasnapolsky. Wij vonden het een magisch weekend en waren benieuwd hoe de organisatie terugkijkt op het festival. Mariska Berrevoets (kernteam) en Harold de Boer (communicatie) blikken terug: “Voor ons is de tweede editie van het festival en de eerste editie van Grasnapolsky op deze locatie geslaagd (de eerste editie was in een Stay Okay Hostel in Bunnik  waar 150 bezoekers op af kwamen- red.). Het is een behoorlijk grote uitdaging, een festival op zo’n locatie. Toch even anders dan een festival in een weiland of een groot veld. We hadden een beeld in ons hoofd van hoe we Grasnapolsky voor ons zagen, en dat beeld wil je waarmaken. Dát is in ieder geval gelukt, beter dan we hadden kunnen dromen. Als we afgaan op de reacties van het publiek en de mensen om ons heen, kunnen we heel blij zijn.” 
“We hadden prachtig weer (op een stevige wind en een regenbuitje na), de sfeer was heel goed en mensen voelden wat wij bedoelen met een intiem festival. Er ontstonden leuke spontane dingen, zoals bij dj St. Paul zijn zendershow. Na een hoop interviews en popquizen in ‘zijn’ kadasterkamer vroeg hij het publiek: “Zullen we dan straks maar gaan dansen?”, waarop het antwoord was: “Nee nu!” en ze al het meubilair in de Kadasterkamer aan de kant schoven. Wat volgde was een dampend dansfeest: one in one out, zelfs. Momenten die de bezoekers van Grasnapolsy 2014, maar ook ons zelf, bij zullen blijven.”

‘Bijzondere combinatie van belevenisfactoren’
“We hebben erg veel mooie reacties gekregen”, vertelt Mariska verder. “Uiteraard was iedereen erg onder de indruk wanneer ze het gebouw in zicht kregen bij aankomst: De ‘wow’, zoals we die zelf hadden tijdens onze locatiebezoeken. ‘Het meest gefotografeerde gebouw van de afgelopen 24 uur’ zagen we al ergens voorbij komen op Twitter. Maar Grasnapolsky is natuurlijk wel meer dan alleen de locatie. Het mooiste is om te merken dat mensen het snappen: de sfeer, het intieme aspect, het ontdekken van nieuwe artiesten. ‘Gras14 was een bijzondere combinatie van alle belevenisfactoren’, lazen we op Twitter.”

“We hadden elke bungalow op de Berkenhorst ingericht met een kleine Grasnapolsky-touch, #Gras14 op het raam getaped en een houtschijf met fluor roze kaars, een gastenboekje en ansichtkaart op de tafel. Op de kussens lag een kraanvogel met daarin een gedicht over Radio Kootwijk. Al deze aspecten zagen ze later weer terugkomen in de aankleding op de festivallocatie. De reacties in de gastenboekjes waren hartverwarmend. Het bleek een mooie manier waarop mensen hun feedback kwijt konden en tegelijkertijd ons konden overspoelen met hartjes en prachtige kunstwerken. Na een weekend hard werken vonden we bij het opruimen hele enthousiaste dankwoorden. Een selectie van de gastenboek-berichten staat op de Grasnapolsky Facebook pagina.”

#Gras15
Volgens Mariska en Harold zijn er natuurlijk altijd verbeterpunten te vinden: “In the end moet het gewoon plaatsvinden om te kunnen ontdekken wat dan toch anders had gemoeten. De voedsellucht was bijvoorbeeld wat overheersend in de Zenderzaal en het busvervoer kan volgend jaar wat strakker op schema. Daarnaast willen we meer mensen de kans bieden om de intieme sessies mee te maken, zoals de sessies in de watertoren en op het balkon. Hier gaan we zeker mee aan de slag: meer locaties, heidesessies, meer sessies in de watertoren, een ander verzamelsysteem enzovoort. Misschien breiden we zelfs wel wat uit qua festivaldagen- en tijden.”

“Ook de nachtelijke boswandeling liep niet helemaal zoals gepland: er zou bijvoorbeeld een band optreden tijdens de wandeling, maar dit werd last minute gecanceld. Hierdoor was het alsnog een fijne wandeling, maar iets minder spannend dan we hadden gepland. Al met al zijn dit leuke uitdagingen voor het vervolg: we hebben zin om hier volgend jaar weer mee aan de slag te gaan! Zelfs Staatsbosbeheer Twitterde ons al: ‘Volgend jaar weer? #gras15’. Ook vonden we op het raam van één van de bungalows ‘Tot #Gras15’ terug. Het is geweldig om te zien dat men zo achter Grasnapolsky staat, we staan te popelen om direct door te pakken. De voortgang is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren, dus: to be continued!”

Reageer op dit artikel