Muziek / Achtergrond
special: De 10 beste albums van 2012

Het oordeel van de muziekredactie

Wars van hypes, vriendjespolitiek en verafgoding laat de 8WEEKLY-muziekredactie ieder jaar weten van welke nieuwe albums ze het meeste genoten hebben. Het was dit jaar vooral een strijd tussen ingetogen, dromerige bands en singer-songwriters, waarbij er eentje de concurrentie ver achter zich liet. Dat, terwijl het niemands persoonlijke favoriet was. Verbaas je, erger je, maar vooral, doe je voordeel met de 8WEEKLY-album top 10 van 2012 .

~

1. Alt-J (∆) – An Awesome Wave
Op handen gedragen door zenders als 3FM, kan ook de oprechte muziekliefhebber niet om Alt-J heen. Pop, folkrock, elektronica en zelfs een snufje R&B komen samen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is op dit verrassende debuut.

2. Beach House – Bloom
Twee jaar geleden braken ze door met Teen Dream. Dit jaar weten ze die plaat met Bloom moeiteloos te evenaren. Dreampop met rijke melodieën en hypnotiserende zang.

3. Leonard Cohen – Old Ideas
“I love to speak with Leonard, he’s a sportsman and a shepherd, he’s a lazy bastard living in a suit”, de eerste regels van de 78-jarige zijn onmiddellijk onweerstaanbaar. Old Ideas is een meesterwerk. 

4. The xx – Coexist

~


Ingetogen en funky, sensueel en breekbaar tegelijk, deze minimalistische trip op het tweede album van dit gezelschap uit Londen. 

5. Muse – 2nd Law
Groots, meeslepend, over-the-top. Het mag gelukkig nog steeds in 2012. Ook met spaarzame dubstep invloeden blijft Muse de beste stadion-rockband ter wereld. 

6. Blaudzun – Heavy Flowers
Dit alom gelauwerde album van Nederlands hipste singer-songwriter ging ook aan de 8WEEKLY-redactie niet voorbij. Tijdens zijn acoustic sessions-tournee deed hij de kapel in Roepaen aan en overtuigde in hoge mate. Maar ook op Noorderslag in een overvolle zaal wist hij zich staande te houden.

7. tindersticks –

~


In januari 2013 kunnen we live van deze rootsband genieten tijdens EuroSonic. Voor wie de soul, roots, blues van deze band ook elders wil horen kan terecht in Ottersum bij Roepaen. Wie van roots houdt en ze nog niet gehoord heeft zal naar adem snakken bij het voor de eerste keer draaien van The Pines.

9. Sharon Van Etten – Tramp
Deze schuchtere, maar veelbelovende dame uit New York klinkt op haar best net zo fijn donker als PJ Harvey. 

10. Patrick Watson – Adventures in Your Own Backyard
Een cd vol liedjes met kleine, lieflijke teksten, begeleid door overdadige arrangementen. De verrassing is er inmiddels af, de betovering is gebleven.