Muziek / Achtergrond
special: Bands op Eurosonic/Noorderslag

Onbekend Voorspel: David Kitt

Vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 vinden respectievelijk het Eurosonic- en het Noorderslag-festival plaats. Op Eurosonic staan talentvolle bands uit geheel Europa die de potentie hebben om binnenkort helemaal door te breken, terwijl op Noorderslag het beste dat de Nederlandse popmuziek momenteel te bieden heeft zal aantreden. Bands als Bløf en Di-rect behoeven geen introductie, maar aangezien er erg veel, nog betrekkelijk onbekend, talent op beide dagen staat geboekt, zullen wij enkele bands hier introduceren. Een voorspel met het onbekende.

Deel 1: David Kitt

~

Het was 23 oktober dit jaar dat ik rustig op mijn stoeltje in Vredenburg Utrecht zat, toen David Kitt het podium betrad. Hij was het voorprogramma van de Tindersticks, die enkele jaren geleden Arab Strap als voorprogramma meenamen.
David Kitt wist mij daar compleet te overtuigen. Hij zette een geweldige live-show neer, waarbij hij het ene moment rockte en het andere moment de akoestische gitaar te hand nam. Na zijn set verkocht hij zelf zijn cd’s, signeerde ze en sprak even met de koper. Ook ik heb daar The Big Romance gekocht en even met hem staan praten. Hij leek me een erg aardige en sympathieke jongen, die plezier heeft in het maken van muziek graag contact heeft met zijn fans. Na het optreden van de Tindersticks kwam ik hem weer tegen in de gang. We groetten elkaar vriendelijk en mijn respect voor hem groeide.

The Big Romance is zijn eerste volledige studioalbum. Een aantal jaar geleden heeft hij de mini-CD Small Moments uitgebracht, die zeven nummers telt. Thuis gekomen gooide ik verwachtingsvol The Big Romance in de CD-speler. De plaat klonk veel minder rauw dan het optreden en rockte veel minder. In eerste instantie was ik bang voor een miskoop. Toen ik hem na een aantal dagen echter weer opzette bleek het een schitterende plaat te zijn. The Big Romance is ingetogen en geeft niet meteen alles prijs. Als je de nummers echter goed beluistert, ontdek je prachtige momenten.

David Kitt is een singer-songwriter, die in het verleden met een minidiskje met beats op het podium stond. Daar knoeide hij dan wat met het apparaatje, terwijl hij zong en de gitaar bespeelde. Tegenwoordig gaat het er echter heel anders aan toe. Over het algemeen staan er met David een toetsenist en saxofoon-/klarinetspeler op het podium. Als er echt gerockt wordt, betreedt ook de roadie het podium, die dan de vierde gitarist vormt. 23 oktober pakte hij er zelfs een stok bij waarmee hij de gitaar bewerkte. Hij sloeg het instrument op de grond en sleepte het voort. Dat zijn momenten waarbij hij wat mij betreft op zijn top is.

Ik weet dat ik hem ga bekijken en ik hoop dat jij het ook gaat doen. Want hij verdient het.

Links

De officiële site van David Kitt
Concertreview David Kitt en Tindersticks, 23 oktober