Muziek / Achtergrond
special: Vinyl en cd's kopen in het streaming-tijdperk

Fysieke muziekdragers zijn fijn!

De streamingdiensten lijken hét domein te zijn geworden om muziek te consumeren. Toch blijft het kopen en bezitten van fysieke muziekdragers voor veel liefhebbers nog fijn. Sterker nog: de verkoop van vinyl zit in de lift en de cd is nog lang niet afgeschreven.

Waarom zou je in hemelsnaam nog fysieke muziekdragers willen bezitten? Dat is een vraag die veel moderne muziekliefhebbers zich misschien stellen. Toch zijn er heel veel jongeren die tegenwoordig toch ook graag een lp of cd meenemen bij een concert. Er openen momenteel weer muziekwinkels hun deuren.

Streamingdiensten

De opkomst van online diensten is natuurlijk niet meer weg te denken. We kunnen overal luisteren naar onze favoriete muziek zonder ons te bekommeren of we de cd wel bij ons hebben of dat we de bestanden hebben geladen op onze muziekspeler. Het is makkelijk geworden om muziek te consumeren of te proeven. Toch lijkt het bezitten van muziek op een fysiek medium weer toe te nemen de laatste tijd. De populariteit van de lp is hier zeker debet aan, waardoor er een behoorlijke handel is ontstaan in tweedehands vinyl. Ook nieuw vinyl is steeds meer in trek. Een van de laatste vinylperserijen in ons land staat in Haarlem. Daar draaien ze momenteel overuren om aan de vraag te voldoen.

Vinyl van nu is echter niet te vergelijken met de kwaliteit van vinyl voordat de cd zijn intrede deed. Het huidige vinyl is veelal van 180 grams kwaliteit: zwaar vinyl dat daardoor beter klinkt en wellicht slijtvaster is. Tevens is het huidige vinyl behoorlijk prijzig. Was bij de introductie van de cd de glimmende schijf meer dan eens zo duur als de lp, nu is het vinyl vaak tweemaal zo duur als de cd. En als de hoeveelheid muziek niet op één lp past dan klimt de prijs met rasse schreden. Voor de industrie is de hernieuwde belangstelling voor het vinyl een welkome aanvulling op het verdienmodel rond de uitgeholde verdiensten rond de fysieke muziekdrager. Toch is het maar de vraag hoe het zich gaat ontwikkelen.

De streamingdiensten zijn met velen en de verwachting is dat ze in de toekomst niet allen zullen blijven bestaan. En als we alle abonnementskosten optellen rond beeld en geluid, dan mogen we maandelijks een lieve som geld neertellen om overal toegang toe te hebben. Dat lijkt een niet houdbare situatie voor de meest consumenten. Misschien zit daar wel de crux naar weer fysieke dragers kopen en bezitten.

De kroon op een release

Voor artiesten lijkt het momenteel wel het ultieme moment van de release van nieuw werk als het album ook op vinyl verkrijgbaar wordt. Ik neem hierbij het voorbeeld aan de Nederlandse release van het album van Malford Milligan & the Southern Aces. Het album zag al het levenslicht in 2018 en groeide in het afgelopen jaar uit tot een ware sensatie door de aandacht die Johan Derksen gaf aan deze muziek. Inmiddels is de band op een theatertournee die twee jaar zal duren.

De cd-release en de release op streamingdiensten ligt alweer ruim een jaar achter ons. Het succes groeit en dus lijkt het tijd voor een nieuwe stap. Allereerst nam de band een nieuw nummer op en schoot een fijne videoclip. Nu is het album verschenen op vinyl in een prachtige klaphoes met aan de binnenzijde alle songteksten. Het is uitgevoerd in 180 grams kwaliteitsvinyl en als kers op de taart met een nieuw nummer, ‘Until The Rain’, op een 45 toeren maxi-single op de vierde kant van de dubbel-lp. De fotosessie met het nieuwe album trekt de aandacht op social media. Een hernieuwde kooplust van de fans uit alle hoeken en gaten wordt hiermee zeker weer aangewakkerd. Ook voor de verzamelaar is deze uitgave een bijzondere toevoeging aan de collectie, want wie heeft er een album staan met aan beide zijden muziek, die met een ander toerental gedraaid moet worden? Ik weet zo snel geen andere uitgave uit mijn archief naar boven te halen! Uniek? Wie weet. Aan alles lijkt gedacht.

Lang leve het vinyl! Maar vooral: lang leve de fysieke muziekdragers, die toch het ultieme souvenir zijn om mee naar huis te nemen.

Record Store Day 2020 vindt plaats op 18 april! Houdt de updates omtrent de releases en instore optredens HIER in de gaten.