Film / Achtergrond
special: Shoot Me 2008

Duitse braadworst en wereldcinema

.

Het Shoot Me Film Festival biedt 16 tot 22 juni weer een gevarieerde mix van undergroundfilms, geëngageerde wereldcinema en verrassende themafeesten. Dit jaar heeft de organisatie besloten om het festival in de zomer te laten plaatsvinden. De selectie bestaat uit nieuwe films uit ondermeer Jamaica, Duitsland en het Midden-Oosten. Een vooruitblik.

Scène uit Roots Time
Scène uit Roots Time

Het Shoot Me Film Festival wist vorig jaar te verrassen met een pakkende combinatie van eigenzinnige films en leuke evenementen. Bezoekers konden films zien in een voormalige seksbioscoop en in een sfeervolle oude kerk. Dit jaar heeft de festivalorganisatie weer markante en onverwachte locaties uitgekozen, waar de festivalbezoeker zich mee kan laten nemen op een cinematografische ontdekkingstocht. De imposantste locatie is de drive-in-bioscoop die speciaal voor het festival is opgetrokken in het midden van de stad. De opening vindt daar op maandag 16 juni plaats met de Nederlandse première van de Jamaicaanse roadmovie Roots Time. Verder worden er films vertoond in een oude manege en in diverse kunst- en expositieruimten verspreid door de stad. Shoot Me richt zich in zijn programmering op het werk van beginnende cineasten uit regio’s die nog weinig aandacht krijgen op grotere filmfestivals. Dit vormt een duidelijke tegenstelling met festivals die het moeten hebben van grote publieksfilms en celebrities. De regio’s die dit jaar in de schijnwerpers staan zijn ondermeer Jamaica, Nepal en het Midden-Oosten.

Verantwoorde potpourri

Het programma dat is gewijd aan de Jamaicaanse cinema biedt zonnige en relaxte films die een beeld geven van het leven op het Caribische eiland. Naast Roots Time wordt het liefdesdrama One Love vertoond, geregisseerd door Rick Elgood en Don Letts. Letts is vooral bekend geworden als een dj die tijdens de punkexplosie reggae, dub en punk mixte. Daarnaast maakte hij veel documentaires over de Engelse punkscene. One Love gaat over de verboden liefde tussen een rastamuzikant, gespeeld door Ky-Mani Marley (zoon van reggaelegende Bob Marley) en een meisje uit een streng religieus gezin.

Scène uit Frischfleisch
Scène uit Frischfleisch

Het Indie Middle East-subprogramma poogt een ander beeld te geven van deze regio en Palestijnse regisseur Ihab Jadallah zal in dat kader een lezing geven over de geschiedenis van de Palestijnse cinema. Ook worden er films vertoond uit Irak en Iran. Het minder exotische Heimatinée-programma geeft de toeschouwer een kans om een nieuwe generatie van Duitse filmmakers te ontdekken. In dit programma worden korte films afgewisseld met speelfilms, zoals het absurdistische Frischfleisch van Gerhard Faul over de onverwachte liefde die opbloeit tussen een slager en een fanatieke dierenbeschermster. Documentaires vormen ook een belangrijk programmaonderdeel van het festival, waarbij verslagen over subculturen de boventoon voeren. Zo geeft de documentaire Bra Boys van Sunny Aberton en Macario de Souza een rauw en direct verslag van een beruchte bende van Australische surfers.

Reggae en Schlagers

Naast de filmprogramma’s zijn er veel feesten en speciale evenementen met een muzikaal tintje. Het Jamaicaanse programma wordt aangevuld door de warme klanken van de band The Jamaican Jukebox, die op het Shoot Me-hoofdkwartier een mix van Jamaicaanse muziekstijlen ten gehore zal brengen. Het Duitse programma zal op zaterdag 21 juni worden aangevuld door een dansavond met een verantwoorde mix van Duitse pop en elektronica. Dj’s zullen een set draaien die varieert van Kraftwerk en Neu tot aan Duitse Schlagers en daarnaast hebben de organisatoren beloofd dat het een avond wordt met veel worst en bier. Ook zal de Nederlandse postrockformatie We vs. Death tijdens het festival voor muzikale begeleiding zorgen bij de korte film Push On Push Off.

Het festival stimuleert ook potentiële filmmakers. Zij kunnen meedoen aan de Shoot Out-filmwedstrijd. Voor deze wedstrijd worden actieve cinefielen gevraagd om in teams binnen 24 uur een film te maken. Aan het einde van het festival zullen de films beoordeeld worden door een deskundige jury in het Haagse Filmhuis.

Het Shoot Me Film Festival is van 16 juni tot en met 22 juni. Hier vind je meer info en het programma. Lees hier het verslag van de vorige editie.