Film / Achtergrond
special: De fijnste zomerfilms

Zomerfavorieten van de redactie

Het is zomer! De tijd van zon, zee én van zomerfilms. Oud of nieuw, romantisch of avontuurlijk; iedereen heeft wel een ultieme film die perfect past bij zonnige, warme dagen. De film & series-redacteuren van 8WEEKLY vertellen over hun favoriete zomerfilms.

The Hangover

Vick ten Wolde: Een wit strand, heldere zee, een strakblauwe lucht met een brandende zon waarvan je binnen vijf tellen al bruin wordt. Voor velen het recept voor de perfecte zomer(vakantie), maar voor mij staan mooie verhalen en herinneringen met vrienden centraal in het ultieme zomergevoel. Vandaar dat The Hangover voor mij de ideale zomerfilm is. Drie vrienden worden na een bizar vrijgezellenfeest, waar zij geen herinneringen meer aan hebben, wakker. Ze realiseren zich dat zij één maat zijn kwijtgeraakt. Een knotsgekke zoektocht naar hun vermiste vriend begint en stapje voor stapje worden de gaten in het kortetermijngeheugen – veroorzaakt door een hoop drank en drugs – weer gevuld met nieuwe bijzondere herinneringen. Een geweldig gevoel van vriendschap voor het leven ontstaat.

Ponyo

Vera Verhoef: Mijn favoriete film voor de zomer is Ponyo van de Japanse meesteranimator Miyazaki. Zon, zee en strand, als een wonderlijk aquarium dat tot leven komt. Neem direct een duik in het water met allerlei avontuurlijke en liefdevolle wezentjes. Daarbij verschijnt Ponyo; een wezen om verliefd op te worden. Dit bijzondere mensachtige goudvisje wordt gevonden door het jongetje Sosuke. Hun vriendschap wordt bedreigd door de tovenaar Fujimoto, vader van Ponyo, en door de woeste golven bij de klif. Er is zoveel schitterends te ontdekken in de film, het is een Studio Ghibli-klassieker waar je geen genoeg van kan krijgen. Een pareltje om van te genieten.

 

Call Me By Your Name

Isabella van den Berg: Mijn favoriete zomerfilm is Call Me By Your Name. De in 2017 uitgekomen dramafilm volgt de 17-jarige Elio die in 1983 met zijn ouders een luie zomer doorbrengt in hun vakantiehuis in Noord-Italië. Die zomer draait het om de relatie tussen Elio en de 24-jairge Oliver, die Elio’s vader die zomer als onderzoeksassistent in het vakantiehuis bijstaat. Ik heb er traditie van gemaakt om Call Me By Your Name elke eerste mooie lentedag van het jaar weer te zien. Omdat de film voornamelijk warme zomerdagen en -avonden laat zien, is het de perfecte film om je eigen zomer mee in te luiden.

Sanne Kortooms: Het is bloedheet, maar die verlangende blik waarmee Elio naar Oliver kijkt doet het kwik nog meer stijgen. Eigenlijk doet álles in Luca Guadagnino’s verfilming van Call Me By Your Name naar de zomer verlangen. Je voelt tijdens het kijken de veel te hete Italiaanse zomerbries bijna op je eigen huid. En net als Elio en Oliver snak je naar dat ijsje en die verkoelende plons in de rivier. De etentjes met vrienden en de familie aan die lange tafel in de prachtige tuin zijn haast jaloersmakend. Als kijker wilde ik niets liever dan ‘in’ deze film zijn!

 

Jaws

Steffen van Zundert: “Maak je geen zorgen” zegt de burgemeester van het visserdorpje in Jaws (1975). “We hebben het haaienprobleem helemaal onder controle. De stranden zijn veilig, ga gerust de zee in!” Vorig jaar werd Jaws ineens weer actueel door een andere Amerikaanse politicus die in een vergelijkbare ontkenningsfase zat. De film is zweterig, spannend, snel en zonder een grammetje vet. De eerste blockbuster aller tijden blijft je verrassen. Met een dynamisch trio van een politieagent met koudwatervrees, een nerdy marinebioloog en een ruwe zeebonk draait deze actiefilm ook nog eens om ijzersterke personages. Kortom een zomerfilm om je tanden in te zetten!

 

Chef

Joke Maas: Lekker eten, lekker drinken en een hoop gezelligheid in de buitenlucht: Chef bevat al mijn favoriete zomeringrediënten. In 2014 was de film helemaal on trend met een Twitter feud en een tour langs foodtruck festivals. Jon Favreau schreef het script, regisseerde en produceerde én nam de hoofdrol voor zijn rekening als een chef die zijn baan verliest en een foodtruck begint. Roy Choi, chef en foodtruck eigenaar, was co-producent en zorgde dat het eten en het bereiden ervan geloofwaardig was. Leuk detail: Favreau en Choi genoten er zo van, dat ze in 2019 samen een Netflix show maakte gebaseerd op de film:  The Chef Show.