Film / Achtergrond
special: Quentin Tarantino

Filmnerd met hart en ziel

In 1992 was hij er opeens: Quentin Tarantino. Zijn regiedebuut Reservoir Dogs opende op het Sundance Film Festival in de States en werd een wereldwijd succes. Het maakte van de brabbelende film-nerd in één klap één van de meest bejubelde filmmakers ter wereld. Ondertussen heeft Tarantino naast acteer-, productie en schrijfwerk in totaal vier films geregisseerd – Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown en Kill Bill. Het tweede deel van de vierde, Kill Bill Vol. 2, draait vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen.

~

Quentin Jerome Tarantino werd op 27 maart 1963 geboren in Knoxville, Tennessee. Zijn moeder Connie was een 16-jarige studente verpleegkunde en zijn vader Tony een 21-jarige rechtenstudent. De relatie liep echter snel ten einde, waarna de inmiddels tweejarige Tarantino met zijn moeder naar Los Angeles verhuisde. Na te zijn gestopt met school en verschillende baantjes kwam Tarantino terecht bij videotheek Video Archives. Hier keek hij de hele dag films, adviseerde klanten en ontmoette Robert Avary – een collega met wie hij later zou werken aan Reservoir Dogs, True Romance en Pulp Fiction. In 1987 maakte Tarantino vervolgens zijn eerste, nooit afgemaakte film My Best Friend’s Birthday. Zijn doorbraak kwam echter in 1992 met Reservoir Dogs, een film mede geschreven door Robert Avary en tot stand gekomen dankzij de hulp van acteur Harvey Keitel. Deze laatste had vertrouwen in het project en zorgde dat het budget werd opgekrikt tot 1,2 miljoen dollar in plaats van de oorspronkelijke 35.000… And the rest is history.

“When people ask me if I went to film school I tell them ‘no, I went to films.'”
Quentin Tarantino

De films

Zoals gezegd heeft Tarantino tot nu toe vier films geregisseerd. Belangrijkste kenmerken: Tarantino die zelf ook een rolletje voor zijn rekening neemt, shots vanuit de kofferbak van een auto, speciale verteltechnieken (flashbacks, niet-chronologisch, in hoofdstukken), fantastische typerende muziek, snelle dialogen, veel bloed en vooral heel veel geweld.

~

Na Reservoir Dogs volgde in 1994 de megahit Pulp Fiction. De film met John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis en Uma Thurman opende op Cannes en won hier de Palme d’Or. Daarnaast won de film ook nog eens een Oscar in de categorie ‘best original screenplay’ en meer dan twaalf andere prijzen. Voor John Travolta betekende het een nieuwe start van zijn in een slop geraakte carrière, voor Tarantino betekende het wereldwijde roem.

In 1997 was daar vervolgens Jackie Brown. De film was dit keer gebaseerd op een boek – Rum Punch van Elmore Leonard. Na het lezen van het boek schreef Tarantino speciaal voor de zwarte actrice Pam Grier de rol van Jackie Brown, om er later achter te komen dat haar personage in het boek toch echt blank was… De resultaten waren een beetje teleurstellend: de film werd niet verschrikkelijk enthousiast ontvangen, werd wel genomineerd voor prijzen, maar wist er slechts enkelen in de wacht te slepen.

En toen werd het heel erg stil rondom Tarantino. Zes jaar lang vroeg iedereen zich af wat het volgende project zou zijn van het wonderkind van de jaren ’90 en zelfs of dat project er wel zou komen. Totdat Tarantino in 2003 terugkwam met zijn film Kill Bill. Opgesplitst in twee delen vertelt de film het verhaal van The Bride die wraak neemt op de mensen die haar door het hoofd schoten en haar ongeboren kind vermoordden. Een ode aan oude martial arts films met veel bloed, veel geweld en veel Uma Thurman in een geel trainingspak – hetzelfde trainingspak trouwens dat Bruce Lee draagt in Game of Death uit 1978. Het personage van The Bride was al ontstaan in 1994 tijdens de opnamen van Pulp Fiction en bedacht door Tarantino en actrice Thurman. In 2003 verscheen Kill Bill Volume 1 in de bioscopen en het was duidelijk: Tarantino was terug.

De legende

~

Na slechts vier films is Quentin Tarantino al een legende. Hij is een echte duizendpoot: naast het regiewerk van zijn films heeft hij ook een aflevering van de ziekenhuisserie ER (aflevering Motherhood) en een segment van Four Rooms (segment The Man from Hollywood) geregisseerd. Het segment van die laatste schreef hij ook, evenals de films True Romance (verhaal en scenario), From Dusk Till Dawn (scenario) en Natural Born Killers (verhaal). Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan is Tarantino ook vaak te zien als acteur, zoals in zijn eigen films en in de televisieserie Alias.

Quentin Tarantino is een regisseur die zich met zijn hele hart en ziel in zijn films stort. Een filmfan tot op het bot en een expert in briljante dialogen, brute actiescènes en fantastische muziek. Hij heeft dan misschien nog niet zo veel films op zijn naam staan, maar wat er staat is goed. Want, zoals hij zelf zegt: “When I make a movie, I want it to be everything to me; like I would die for it.”