Film / Achtergrond
special:

Filmbladen

Met de komst van internet bestaan er voor de filmliefhebber nauwelijks geheimen meer. Er zijn immers letterlijk talloze filmsites, gespecialiseerd in de meest uiteenlopende gebieden, waaraan dagelijks informatie wordt toegevoegd. Wie wil weten of er ooit nog een Alien 5 of Terminator 3 uitkomt, hoeft alleen maar een kijkje te nemen op upcomingmovies.com. Vraag je je af waar David Fincher deze week mee bezig is, dan ga je naar DavidFincher.net. En wie wil weten in welke films die ene acteur nog meer speelt, heeft dat in een paar tellen gevonden op het klikparadijs IMDb.
Is er dan nog wel een toekomst voor het traditionele filmtijdschrift? Kennelijk wel, want uit een kijkje in boekwinkel, bioscoop en bibliotheek blijkt dat er nog meer dan genoeg lectuur te vinden is voor wie schele ogen krijgt van zijn computer en liever buiten in de tuin een blaadje leest.

~

De Filmkrant

Gratis(!), verschijnt maandelijks.
De Filmkrant is al meer dan 20 jaar het beste filmblad van Nederland, en bovendien gratis en voor niks. Naast uitstekende, uitvoerige en kritische recensies van de nieuwste films (Hollywood èn filmhuis, en een beetje video) nieuwtjes over zowel de Nederlandse als de buitenlandse filmindustrie, beschouwingen, een compleet overzicht van de programmering van de Nederlandse filmhuizen, samenvattingen van recensies uit de landelijke pers, recensies van filmboeken en soundtracks. Wat wil je nog meer? Op krantenpapier, geen kleur. Wie niet elke maand naar de bioscoop wil om hem op te halen, doet er zelfs goed aan om een jaarabonnement van € 19,25 te kopen.

Preview

Gratis, verschijnt maandelijks.
Preview was kostte vroeger geld, en was ook van een enigszins hoger niveau dan tegenwoordig. De doelgroep lijkt nu het massapubliek van Pathé, waar het bij de ingang ligt, en is in dat opzicht wel praktisch: er staan veel foto’s en simpele recensies in van de films die er draaien. De eigenaar is dan ook filmprogrammeur J. Goderie zelf, die het blaadje elke maand voorziet van een irritante column en een prent van zijn eigen kop(!). Verder veel flauwe humor, Hollywood-roddels en minimale DVD- en videobesprekingen.

Skrien

€ 4,90, verschijnt 10 keer per jaar.
Skrien besteedt behoorlijk veel aandacht aan Nederlandse film, wat niet iedereen zal waarderen. Men bedient zich bovendien van een sobere schrijftaal, en het blad kent tegenwoordig een foeilelijke opmaak en bevat meer foto’s in zwart-wit dan in kleur. Gelukkig wel: kritische artikelen, theoretische discussies en beeldje-voor-beeldje-analyses van scènes uit bekende films.

~

Schokkend Nieuws

ca. € 3, verschijnt 6 keer per jaar.
Mij niet bekend, maar belooft wel veel. Klein, gespecialiseerd in cult, horror en scifi. Moeilijk te vinden, maar voor +- € 12 heb je al een jaarabonnement (zie advertenties in de Filmkrant).

Wie degelijke recensies en artikelen over bioscoopfilms in de krant wil lezen, houdt Het Parool, de Trouw en De Volkskrant (op donderdag) in de gaten. Tot zover de Nederlandse bladen; meer bestaan er voor zover ik weet niet. Gelukkig is er hier ook een aantal interessante Engelse tijdschriften verkrijgbaar:

~

Empire

€ 7,90, verschijnt maandelijks.
Empire is duur, dik, gedrukt op glossy papier, en ontzettend cool. Dat denken ze zelf tenminste. De meeste artikelen zijn echter schreeuwerig, bijzonder subjectief, vol flauwe humor en alle foto’s zijn voorzien van melige bijschriften. Wie daar overheen kan lezen vindt toch een enorme hoeveelheid interessant materiaal. De recensies zijn vaak van een redelijk niveau, er is een uitvoerige sectie met videofilms (die de betere videotheek dus importeert), voorbeschouwingen, terugblikken, interviews met acteurs, regisseurs, producenten en schrijvers, enzovoort. Empire is het populairste filmtijdschrift in Engeland, en dus weten ze elke keer weer een grote naam te strikken voor een interview. Ook leuk: elke maand wordt er een acteur geïnterviewd met vragen van de lezers. Kortom: populistisch, maar wel onmisbaar.

~

Sight and Sound

€ ?, verschijnt maandelijks.
S&S is een uitstekend en oerdegelijk Brits filmtijdschrift. Maar soms wel zo degelijk dat het voor de doorsnee lezer moeilijk te doorspitten is. Vooral de recensies zijn behoorlijk schools en staan vol hoogdravende taal. Voer voor de serieuze filmfanaat dus, maar dan ook wel van een heel hoog niveau. Naast Engelse en Amerikaanse ook veel aandacht voor Europese en Aziatische films. Handig: er staan naast de recensies ook complete credits en samenvattingen van de plot bij elke film. S&S is niet in elke boekhandel te vinden, maar staat wel in de betere bibliotheek. Zeker de moeite waard!

Verder interssant zijn Uncut (€ 7,20, maandelijks), een Engels tijdschrift voor film en (vooral) muziek. Uncut vindt zichzelf ook heel erg hip, maar heeft wel redelijke recensies van video- en bioscoopreleases en soms gigantische en behoorlijk leesbare filmspecials, zoals een tijd geleden die van A Clockwork Orange (20 bladzijden!).

~

Hotdog (€ 7,80, maandelijks) is een van de nieuwere Engelse filmbladen en is ook quasi-cool, maar wel met veel interessante achtergrondartikelen.
Premiere (€ 6,95, maandelijks) is een Amerikaans blaadje op slap papier, met veel aandacht voor kassuccessen van eigen bodem.

Voor de intellectueel zijn er onder andere de Quarterly Review of Film & Video en Film Quarterly (uitgegeven door de universiteit van California). Alleen te vinden op universiteiten, en bevatten goed leesbare maar wel semi-wetenschappelijke verhandelingen. Voor wie Frans kan lezen, is Cahiers du Cinéma ook interessant.

En voor de DVD-fanaat bestaan er ook verschillende gespecialiseerde bladen. Genoeg alternatieven voor internet dus! De ironie wil echter dat een aantal van de bovenstaande tijdschriften ook een website hebben; sommigen staan zelfs integraal online.

Links

Filmkrant http://www.filmkrant.nl
Empire http://www.empireonline.co.uk
Premiere http://www.premiere.com
Skrien http://www.skrien.nl
Sight and Sound http://www.bfi.org.uk/sightandsound
Cahiers du Cinéma http://www.cahiersducinema.com