De Aarde blijft fascineren
Met Wild Arabia heeft de BBC wederom een fascinerende documentaire gemaakt. En dit keer is er niet alleen aandacht voor de flora en fauna, maar ook voor de mensen en de Arabische cultuur.
BBC Earth: Wild Arabia is een driedelige DVD-serie waarin de Arabische wereld, en dan met name het dierenrijk, onder de loep wordt genomen. Naast de gebruikelijke, maar nooit vervelende, slow motion-beelden met de nieuwste hightech camera’s komt ook het leven van de Arabieren aan bod. Een interessant leven, omdat de traditiegetrouwe nomadische bedoeïenen net als de dieren proberen te overleven in de zinderende hitte van de woestijn.
Vele bijzondere dieren passeren de revue. Twee harige woestijnratten gaan een man-op-man gevecht aan waar John Woo jaloers op zou zijn. We leren verder dat de oryx als basis diende voor verhalen over eenhoorns, dat flamingo’s rozer worden naarmate ze ouder worden en we zien een Aboriginal een zeekoe vangen. De samenhang is ver te zoeken – afgezien van het feit dat alles zich in Arabië afspeelt – maar de beelden worden er niet minder indrukwekkend op.Op moderne wijze tradities in stand houden
Voor het eerst legt BBC Earth zich ook toe op de steeds grotere rol die mensen spelen. Het onderwerp werd in het verleden wel eens aangestipt, maar zo uitgebreid als in deze documentaire kwamen mensen niet aan de orde. Nu wel, en dat biedt een welkome kijk in de Arabische cultuur. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de traditionele kamelenraces (van de eerste DVD) plaats hebben gemaakt voor de moderne variant (op de derde DVD) waarbij niet mensen maar kleine robots, ten grootte van een laptop, de kamelen besturen. Een bizar schouwspel. Lucratief ook, want er is een miljoen weggelegd voor de winnaar.
Te veel geld bestaat niet, wordt wel eens gezegd, maar als je Dubai ziet valt die uitspraak te betwijfelen. De kolossale bouwwerken en constructies als het Palmeiland tonen aan dat niets te gek is. Maar ondanks de moderne leefwijze worden tradities niet vergeten. Zo is de moderne manier waarop valkeniers hun valken trainen mooi om te zien. Maar al deze rijkdom en weelde heeft ook een keerzijde.De rijkdom heeft Arabië energie en water gegeven, maar de voorraden raken op. Midden in de woestijn wordt met enorme irrigatiemachines graan verbouwd, maar dat kost zoveel water dat de ondergrondse watervoorraden over tien jaar op zijn. Veel van de ecosystemen in deze kunstmatige oases zullen verdwijnen zonder water. Fijn dus dat BBC de moeite nam om dit te verfilmen, want dan kunnen de Arabieren over tien jaar zeggen: ‘Gelukkig hebben we de beelden nog.’