Jongeren keihard confronteren met moord
Hoe zorg je ervoor dat jongeren geïnteresseerd naar een toneelstuk blijven kijken? Veel toneelgroepen vragen zich dat met regelmaat af. De makers van Kwaad Bloed hebben daar geen moeite mee. Zij krijgen een uitverkochte, rumoerige zaal met veel jongeren muisstil. De acteurs raken de hedendaagse belevingswereld van de jongeren en confronteren het publiek keihard met de werkelijkheid.
De voorstelling Kwaad Bloed gaat over de moord op Maja Bradaric, de scholiere uit Nijmegen die in 2003 op een gruwelijke manier aan haar eind kwam. Ze werd eerst gewurgd en daarna in brand gestoken. Als aan het eind van de voorstelling videobeelden worden vertoond van de ‘echte’ Maja, kan je bijna een speld horen vallen ware het niet dat er hier en daar wat gesnik klinkt. De beelden van de levende Maja hakken er goed in.
Rollenspel opvoeren
In eerste instantie klinkt het bizar. Hoe in godsnaam kun je een toneelstuk maken over zoiets gruwelijks. Ze zouden de moord toch niet echt gaan naspelen? De vorm die gekozen is, is de enige juiste om dit drama tot leven te wekken. Zeven acteurs staan op het podium en vragen zich af hoe deze moord kon gebeuren. Wat haar drie vrienden heeft bezield. Waarom haar hartsvriendin niet ingreep. De actrice die Maja speelt wil het zelf ook begrijpen. De acteurs besluiten een soort rollenspel op te voeren en spelen soms meerdere personages. Iedereen laat zich meeslepen door emoties en frustraties. In flarden krijgt het publiek gebeurtenissen te zien van voor, tijdens en na de moord.
De jonge acteurs (van 19 tot en met 26 jaar oud) bezorgen je kippenvel. Met hun stoere, puberale houding en rake opmerkingen weten ze het publiek regelmatig aan het lachen te krijgen, maar ook te shockeren. Ze raken daadwerkelijk de wereld van de jongeren. Daardoor wordt het voor het jonge publiek des te pijnlijker als ze zien waartoe deze jongeren in staat zijn, die zo dicht bij hen staan. En waarom eigenlijk? Waarom wilde Goran M. Maja van kant maken? Een belangrijke vraag die niet zozeer leidt tot een antwoord, maar wel tot veel overpeinzingen.
Lef!
Kwaad Bloed is deels verzonnen en deels op feiten gebaseerd. Personages en omstandigheden zijn soms uitvergroot waardoor bepaalde gebeurtenissen nog beter tot hun recht komen. Waarmee deze jongeren willen laten zien hoe belachelijk de vrienden van Maja zich hebben gedragen. Het is een prachtig eerbetoon geworden aan Maja (ook zeker dankzij Lotte Lammers die Maja op een mooie manier neerzet) en een waarschuwing aan jongeren om het niet zo ver te laten komen. Toneelgezelschap Rotterdams LEF heeft gelukkig lef gehad om deze gruwelijke moord op het toneel bespreekbaar te maken.
Kwaad Bloed is dit theaterseizoen nog tot en met 25 mei 2007 in de theaters te zien. Klik hier voor een actuele speellijst.