Theater / Voorstelling

“Een Van Gogh steek je niet neer, die hang je op”

recensie: Guzman deelt uit deel 3 (Javier Guzman)

“Alle Nederlanders worden op den duur Tokkies.” Zo spreekt Guzman het publiek in de Theaterfabriek bemoedigend toe. “We vreten ons gewoon vol en hebben helemaal geen terroristen meer nodig om de bevolking uit te roeien, dat doen we zelf wel.” Guzman mest zijn publiek vet met een groot aantal grappen en vuurt die met een grote snelheid af. Na drie kwartier sta ik weer buiten. Eigenlijk is deze sinterklaasconference de perfecte manier om alle idioterie die de laatste maanden ons land teistert te relativeren. Als er nu veel mensen op pakjesavond op Nederland 3 afstemmen, wordt ons land een stuk rustiger, daar durf ik wel wat op in te zetten.

~

Javier Guzman komt uit het Spaanse Gran Canaria, maar emigreerde op zijn zevende naar Nederland. In 2002 won hij zowel de jury- als de publieksprijs bij het Leids Cabaretfestival, en sindsdien weet hij zich handig te ontrekken aan de discussie over wie er dit jaar de oudejaarsconference mag doen. Hij doet niet mee aan het gekibbel, maar heeft gewoon zijn eigen eindejaarsconference ingevoerd. Bijna een maandje eerder neemt hij sinds drie jaar scherp en eigenzinnig onze samenleving op de korrel.

Verschrikte zucht

~

De Spaanse allochtoon blinkt vooral inhoudelijk uit. Hij moet het duidelijk hebben van een lange serie grappen die hij treffend weet neer te zetten, zoals een goede stand-upper betaamd. Alle belangrijke momenten van het afgelopen jaar komen in sneltreinvaart voorbij. Hij heeft het over de impact die de aanslagen in zijn vaderland Spanje op hem hebben gehad, en even valt het publiek stil als Guzman begint over de moord op Theo van Gogh. Javier vindt deze aanslag heel erg “want een Van Gogh steek je niet neer, die hang je op.” Op dat moment hoor je een aantal mensen een verschrikte zucht slaken (“O, hij zegt dit toch niet echt?”) en vervolgens in lachen uitbarsten. Dan weet je dat de grap recht in de roos is.

Populaire, relaxte gastje

Los van zijn inhoudelijk sterke humor moet Guzman het ook duidelijk hebben van zijn verschijning op het toneel. Hij dirigeert het publiek en kan bijna zonder een woord te zeggen de zaal aan het lachen krijgen. Het valt echt op hoe goed hij de mensen in de greep heeft. Zo sterk zelfs dat hij de lachsalvo’s van het publiek af moet remmen. Nadeel is echter wel, dat als je een aantal programma’s van hem hebt gezien hij op het theatrale gebied niet echt veel vooruit gaat. De uitdrukkingen die hij met zijn gezicht weet te maken zijn fenomenaal, maar voor de rest is hij nog altijd het populaire, relaxte gastje die harde grappen uit zijn mouw schudt. Het algemene verhaal in zijn show is wel een stuk steviger dan bij zijn oudere werk, maar je blijft de wortels in de stand-up comedy ook tijdens de Sinterklaasconference duidelijk zien.

Lebbis en Jansen

Het is mooi om te zien dat Guzman voor de derde keer op rij een goede conference neer kan zetten. Zijn grappen blijven inhoudelijk sterk, maar hij moet oppassen dat zijn verschijning op het podium op den duur niet gaat vervelen. Voorlopig ligt echter het publiek de hele tijd in een deuk en is er geen moment in zijn conference dat Guzman de aandacht verliest. Ik ben benieuwd of Lebbis en Jansen er in zullen slagen om dit op 31 december te evenaren.

Het programma van Guzman is half december op dvd verschenen. De mooie opnames van het programma worden vergezeld van een half uur durend interview. Hierin gaat Guzman dieper in op zijn werk en het afgelopen jaar. Guzman blijkt een heel serieuze man te zijn. Naast dit interview is er ook een ‘making of’ van het programma op de dvd te vinden. Deze extra’s zijn een waardevolle aanvulling. Ik ben benieuwd naar Deel 1 en 2.