Theater / Voorstelling

Hard tegen hart

recensie: Het Zuidelijk Toneel - NV Harde Materialen

.

Alles moet anders volgens deze Rost. Hij heeft het licht gezien. De huidige waarden voldoen niet langer en er moet ruimte komen voor een nieuwe koers. Zijn collega’s aarzelen in dit niemandsland van de verandering. Leidt de nieuwe koers tot grootse hoogtes of naar de diepste afgrond? Geeft de ontstane chaos vrijheid of een vrijblijvende vormeloosheid?

Herkenbare vragen
De verwarring is groot en de zoekende karakters worden heel herkenbaar neergezet. De man met stropdas die rotsvast gelooft in hard werken en in harde cijfers, de zakenvrouw die haar gevoel maskeert met scherpe analyses waar je nauwelijks van terug kan hebben. Hun worsteling is menselijk en hun twijfels zijn invoelbaar: kunnen dromen hard worden gemaakt?

In deze voorstelling speelt de tekst een belangrijke rol. Toneelschrijver Rob de Graaf werd in de afgelopen jaren meermalen gelauwerd voor zijn werk, onder anderen met de Charlotte Köhlerprijs en de Taalunie Toneelschrijfprijs. Dood Paard en Keesen & Co speelden respectievelijk Schuur en Vrede van zijn hand. Door de eenheid van plaats en handeling in het sobere decor, de geraffineerde geluidseffecten en het sterke spel van alle acteurs, krijgt de gelaagde tekst hier alle aandacht.

Woordeloze ervaring
Twee van de zeven acteurs nemen niet deel aan het verbale steekspel op de werkvloer. Ze zetten hun zwijgende aanwezigheid kracht bij met klank. De stille getuige verheft aan het begin en het eind van de voorstelling zijn stem voor een indringend lied. En een roodharige jongen zoekt telkens, telkens weer een tedere omhelzing. Zijn ritme vormt de kern van de zoektocht van de NV Harde Materialen. De zoektocht lijkt voort te komen uit een verlangen naar dit woordeloze en wezenlijke menselijke contact.

NV Harde Materialen was te zien tot en met 29 juni 2008 op het Theaterfestival Utopia. Op dit festival was ook Bloedjeuk te zien. NV Harde Materialen was ook nog te zien op het Over het IJ Festival 2008. Klik hier voor dit verslag.