Theater / Voorstelling

Pluk het leven

recensie: Harry Glotzbach - Pura Vida

In de kleine zaal van De Purmaryn, heeft een ietwat gespannen Harry Glotzbach de première van zijn eerste avondvullende voorstelling. Een goede plek voor de jongen met de Amsterdamse tongval want het is zijn geboortestad. De zaal is klein maar gezellig en hij heeft de hele avond de lachers op zijn hand. Een fijner publiek had bij zich bij dit debuut, Pura Vida, niet kunnen wensen.

Na jaren van optreden in het Comedy Café op het Amsterdamse Max Euweplein heeft Glotzbach nu de stap gezet naar de theaterzalen. Een paar jaar geleden was Glotzbach nog de commercial-lieveling van Nederland toen hij als foute volkszanger Barry de ene na de andere hit aan zich voorbij liet gaan (‘Een beetje verliefd, ik dacht een beetje verliefd… het voelt een beetje als een wijvennummer dit.’). Zijn show Pura Vida voelt dan ook een beetje als een stand-up performance. Een kleine rode draad, veel interactie en duizenden losse grappen.

Vibrator van bakeliet

~

Met een palmboom op het podium en Jack Johnson op de achtergrond is duidelijk dat dit een laidback-voorstelling gaat worden. Enthousiast komt Glotzbach het podium op en wenst iedereen uitbundig: ‘Pura Vida’, wat zoveel betekent als: pluk het leven. In snel tempo, zoals het een echte stand-upper betaamt, vertelt Glotzbach over zijn leven. Over zijn voorliefde voor watersporten en dat hij eigenlijk profvoetballer wilde worden maar die droom nooit heeft waargemaakt. Dat er vaders zijn die hun zoontje uitschelden langs de zijlijn maar dat hij het veel zwaarder had. Zijn vader was namelijk veel te positief voor zijn prestaties, wat resulteerde in een enthousiaste pa die vol passie zijn zoon op de reservebank aanmoedigde. Niet alleen zijn vader maar nog veel meer familieleden komen aan bod. Zo weet je na de voorstelling dat zijn dikke ome Leo voor genânte situaties zorgt in De Efteling maar ook dat zijn oma nog een vibrator van bakeliet had.

Wie voor diepgang en stof tot nadenken gaat, komt bij Pura Vida bedrogen uit. Voor een ontspannen avondje met sterke verhalen en een vette lach moet je wel bij Glotzbach zijn. De liedjes die hij doorheen zijn show zingt, beklijven niet maar zijn wel een welkom rustpunt. Glotzbach is een sportieve jongen die het leven graag nét dat ietsje luchtiger maakt en dat gevoel graag met de rest van Nederland deelt. Binnen vijf avondvullende programma’s is hij waarschijnlijk een volwaardig cabaretier maar in afwachting daarvan moeten we tevreden zijn met een luchtige entertainer die je een goed gevoel bezorgt.