Theater

Scherpe comedians die snel grappen oogsten

recensie: De Lama's - Het beste van de Lama's 1

Vorig jaar had ineens iedereen het erover. Heb je De Lama’s op BNN gezien? Voor het eerst sinds lange tijd was er weer wat op televisie te zien waar je de videorecorder echt voor aanzette. Voordat echter iedereen in de gaten kreeg hoe briljant de serie was, was het seizoen voorbij. Het ligt voor de hand dat de dvd van de serie nu al te verkrijgen is.

~

De Lama’s is gebaseerd op de Engelse serie Whose Line Is It Anyway?. Deze serie is begonnen op de BBC radio in 1987 en ontwikkeld door de makers van het Engelse Dit was het nieuws. Een jaar later kwam de serie voor het eerst op televisie en was een groot succes. De Britse versie is iets formeler dan het format dat BNN er van heeft gemaakt. Het decor in Nederland is een schuur en de cabaretiers lopen op knalgroen kunstgras. In de Britse variant zitten de acteurs in een degelijk decor op barkrukken. Het Nederlandse ‘Teletubbie-decor’ geeft het programma echter een mooie, losse sfeer, waar aan de lopende band grappen worden gemaakt.

Twaalf spellen

~

Het principe verschilt verder niet echt van het originele programma: de presentator (Patrick Lodiers) geeft samen met een bekende Nederlander opdrachten aan het panel van vijf cabaretiers. In het hoesje van de dvd staan alle spellen uitgebreid beschreven, dus we kunnen thuis ook aan de slag met deze leuke vorm van theatersport. Zo is er het briljante concept van een diashow, waarbij een cabaretier als het licht aangaat, moet uitleggen wat de andere drie uitbeelden. Ook het concept van de dierenwinkel is erg komisch. Hier komt een acteur de winkel binnen, maar weet hij niet welk dier hij heeft gekocht. Hij zal dit dan via de sketch proberen aan de andere cabaretier te ontfutselen. De afwisseling tussen twaalf spellen houdt het programma de hele tijd boeiend.

Vlijmscherp

In het eerste seizoen worden we verrast door cabaretier Ruben Nicolai (Ruben en Nathan, winnaar Cameretten 2002), die op schitterende wijze telkens weer op de voorgrond weet te treden. Hij is hier vaak nog grappiger dan ‘oude rot’ Arie Koomen (Arie en Silvester) en Tijl Beckland (Ongehoord). De twee duidelijk mindere deelnemers zijn Martijn Oosterhuis en stand-up comédienne Kristel Zweers. Het is essentieel dat de teamleden vlijmscherp zijn, zodat ze op het juiste moment een grap weten te oogsten. Nicolai is daar onbetwist een meester in, terwijl anderen de plank soms net mis slaan.

Waardevolle weergave

In eerste instantie lijkt een dvd van een programma met improvisaties niet echt boeiend. Het is niet leuk om een dergelijke serie in zijn geheel te bekijken. Daarom is het goed dat ervoor is gekozen om het op te splitsen in drie delen met de beste fragmenten. Tevens is er een extra deel aan toegevoegd met nog niet uitgezonden fragmenten. Bij elkaar heb je dan twee uur van het beste materiaal uit het eerste seizoen. Daarbij blijven de sketches door de manier waarop de fragmenten achter elkaar zijn gezet interessant. Dit maakt het een waardevolle weergave van de serie, voor hen die het op televisie gemist hebben en voor hen die gewoon alles nog een keer willen zien.

Op 28 juni 2005 begint het tweede seizoen van De Lama’s op Nederland 2 bij BNN.