Film

Slap Fargo-aftreksel

recensie: Cut Bank (dvd)

De invloed van Fargo, de inmiddels klassieke misdaadtragikomedie van de gebroeders Coen uit 1996, strekt tot ver in de eenentwintigste eeuw. Niet alleen is er een bejubelde vervolgserie op Netflix, ook de speelfilm Cut Bank put nadrukkelijk uit dezelfde bron.

Dwayne McLaren (Liam Hemsworth) wil dolgraag weg uit Cut Bank, een dorp in het Amerikaanse middenwesten. Hij heeft een lullig baantje, een terminale vader en een vriendin die niet zo nodig weg hoeft. Dan wordt hem bijna een fortuin in de schoot geworpen.

Moord op postbode

Tijdens het filmen van een promotiefilmpje van zijn vriendin, Cassandra Steeley (Teresa Palmer), die kandidaat is bij een missverkiezing, filmt Dwayne per ongeluk de moord op de plaatselijke postbode Georgie (Bruce Dern). De video is goed voor een beloning van de posterijen. Alleen sheriff Vogel (John Malkovich) en een rechercheur van het postbedrijf (Oliver Platt) moeten de zaak nog even onderzoeken.

Wat een routineklus lijkt, blijkt toch iets gecompliceerder in elkaar te zitten. Het lijk van de postbode is verdwenen, alle post is weg en Dwayne stond niet geheel toevallig op de juiste plek klaar met zijn camera in de aanslag. Wat volgt is een spel van plotwendingen waarbij Dwayne, de toch niet zo dode postbode, en de aanslagplegers allemaal een gooi doen naar de beloning.

Schetsmatig

De niet bezorgde post zorgt ondertussen voor nieuwe perikelen, wanneer een kluizenaar het niet langer pikt dat zijn pakketje is vertraagd. Wat begon als een vrij onschuldige oplichterstruc ontaardt in een gewelddadige wraakexercitie.

Hoewel Cut Bank keurig het stramien van Fargo volgt en een paar grote namen aan boord heeft, haalt de film nergens het niveau van het grote voorbeeld. Er is een kluns met een iets te simpel plan en er is een laconieke sheriff die veel meer weet. Het probleem is dat de karakters maar schetsmatig zijn uitgewerkt en dat we nergens met hen mee kunnen leven. Hoe ze ook in het nauw komen, als toeschouwer zie je het schouderophalend aan. Daar kunnen grote namen als Billy Bob Thornton, John Malkovich of Bruce Dern ook niets aan veranderen.