Boeken / Non-fictie

Borgers interactieve muzikale familieboek

recensie: Bertus Borgers – Borgers. muziek in de familie

Voor muziekliefhebbers zal de naam Bertus Borgers bekend in de oren klinken. Voor lezers die geen affiniteit hebben met de popmuziek zegt de naam wellicht niets. Dit boek Borgers is een boek voor muziekliefhebbers, maar past ook zeker op de koffietafel vanwege de prachtige fotografie.

Bertus Borgers, inclusief zijn familie, is voor Eindhovenaren een begrip. Ook in de Nederpop heeft hij zijn sporen meer dan verdiend: als soloartiest, bandlid, gastmuzikant en als oprichter van de Rockacademie in Tilburg. Muzikaal gezien is Borgers synoniem met een saxofonist met groot adaptatievermogen.

Muziek in de aderen

Muzikaal staat Bertus Borgers binnenkort weer op het podium met Nederlands oudste rockband The Golden Earring. Het is niet de eerste keer dat hij met de van oorsprong Haagse band het podium deelt. 8WEEKLY zag hem een paar jaar geleden al op Paaspop met deze band.
In Borgers. muziek in de familie gaat Borgers aan de hand van zijn muzikale familieleden terug in de tijd maar met een stevige link naar het heden. Een tijdreis in woord, beeld en interactieve content.
De muzikale roots van Borgers gaan overigens terug naar het verre verleden van de Nederpop. In 1974 verscheen de eerste solo-LP Demo, die we ook weer als wapenfeit terugvinden in dit boek. Zijn laatste album tot op heden maakte hij in 2016 met The Young Retro’s en draagt als naam zijn woonplaats: Eindhoven.
Debuteren deed Borgers met Mr. Albert Show in 1970. In 1977 had hij zijn eigen band Sweet D’Buster, wat bij veel fijnproevers mooie herinneringen oproept. In de jaren zeventig en tachtig hoorden we Borgers regelmatig bij Herman Brood als gastmuzikant. Brood coverde ook het Sweet D’Buster-nummer ‘Still Believe’ en maakte er een hit van.
Momenteel toert Bertus Borgers met zijn familie onder dezelfde naam als het boek: ‘muziek in de familie’. Ook doet hij shows met zijn broer Ruud. Deze tweeënzeventigjarige muzikant is nog lang niet uitgespeeld!

Muziek in de familie

De ondertitel van het fraaie boek muziek in de familie mag heel letterlijk genomen worden. Borgers gaat in het boek zijn hele familie af op zoek naar zijn muzikale wortels en het verleden van zowel zijn eigen carrière, als die van zijn familieleden. Het boek biedt daarmee een kijkje in de afkomst van Bertus Borgers en hoe de muziek doordrenkt is in zijn familie. De muzikale oorsprong gaat ver terug en leeft voort in de leden van het gezin.
Borgers schept een beeld van zijn familie in woord en beeld. Daarmee is het boek een lust voor het oog geworden. Het formaat is lekker groot zodat de beelden goed tot hun recht komen. Met augmented-realitytechnieken wordt een extra dimensie aan het boek toegevoegd. Door gebruik te maken van de app en sommige pagina’s te scannen worden extra verhalen toegevoegd aan de foto’s en klinkt zelfs muziek ter ondersteuning van de beelden. Zo hoor en lees je bijvoorbeeld de achtergrond van de favoriete saxofoon van Borgers. Het boek wordt daarmee een totaalbeleving. Met muziek in de familie wordt een heel moderne manier van het uitgeven van een boek getoond: echt een boek van deze tijd! De vraag die deze techniek wel oproept is hoe tijdloos het boek is vanwege een dergelijke koppeling met haar media-uitbreidingen. Mochten over een paar jaar de extra’s onverhoopt niet meer te horen en te zien zijn, dan biedt het boek zoals het voor ons ligt echter nog meer dan genoeg woord en beeld om van te genieten.
Het boek nodigt absoluut uit in het muzikale verleden te duiken van deze ras-muzikant. Het verdient aanbeveling om ook de show met de gelijknamige naam te gaan beleven.