Muziek / Album

Het beste van verschillende werelden

recensie: Why? - Alopecia

Poëzie, hiphop en spannende indiepop vallen samen in Why?, de band van Doug McDiarmid en de broertjes Yoni en Josiah Wolf. Met hun nieuwe plaat Alopecia geven de heren uit Oakland aan hoe fris zo’n combinatie kan klinken.

Why? is eigenlijk het geesteskind van Yoni Wolf, éénderde deel van het intrigerende hiphop-gezelschap cLOUDDEAD en tevens één van de breinen achter het breed geleide en zeer progressieve hiphoplabel Anticon. Het is het onderdak, de broedplaats en de uitvalsbasis voor de spannende ideeën van acts als Sole, Dosh en Alias. Wolf doet met Why? ongeveer dat wat Anticon zo kenmerkt – onder de begeleiding van veel filmische en noisy samples worden intelligente hiphopteksten opgedreund, die doen denken aan de Beat poets van vroeger. Toch trekt Wolf hier en daar die basis uit elkaar met fijne indiepop, en juist die mix van stijlen maakt Why? behoorlijk spannend.

Multi-instrumentaal

~


Net als op het bejubelde Elephant Eyelash uit 2005 – wat ze een tour met Silver Jews door heel Amerika opleverde en daardoor en enorme bekendheid – wordt er op Alopecia een arsenaal aan instrumenten uit de kast getrokken om de droge, nasaal opgelepelde teksten van Yoni Wolf te ondersteunen. En wederom met groot resultaat, want de daarvoor verantwoordelijke multi-instrumentalist McDiarmid maakt Alopecia tot een genot om naar te luisteren. Subtiele pianoarpeggio’s, licht aangezette arrangementen en de veelheid aan geluidjes die speels om alles heen lijken te dansen. Die combinatie, Wolf als rapper en McDiarmid als muzikaal begeleider, maakt Alopecia tot een behoorlijk interessante plaat. Luister maar eens naar één van de prijsnummers van het album: By Torpedo or Crohn’s.

Amalgaam


Maar het zijn niet alleen de samples en de hiphop waar het drietal op scoort. Ook hun benadering van indiepop, waarbij Yoni Wolf ietsje meer zingt, is van hoog niveau. The Hollows is interessant en Fatalist Palmistry is één van de betere nummers die Europa op dit moment vanaf de west coast weet te bereiken. Deze frisse mix van stijlen, waar sprake is van het beste uit verschillende werelden, is een schitterend amalgaam dat Why? zo maar uit de losse pols lijkt te schudden. Die impulsiviteit is echter schijn; daarvoor is Alopecia te weldoordacht. Wat niet hetzelfde is als bedacht. Why? maakt muziek uit het hoofd en uit het hart.