Muziek / Album

Gimmick van hoogstaand niveau

recensie: Scissor Sisters

MTV heeft jaarlijks een aantal nieuwe alternatieve helden nodig voor hun awardshows. Natuurlijk doen gevestigde namen als U2 en R.E.M. het steevast goed bij het grote publiek, maar deze bands vallen al lang niet meer in de categorie hypes. Vorig jaar waren The White Stripes en The Darkness de uitverkorenen voor het charme-offensief van MTV, om te verbloemen dat de zender op het gebied van ‘alternatieve’ muziek (een imago met name opgebouwd in het begin van de jaren negentig) niets meer voorstelt. Maar wel de award voor beste clip geven aan Sigur Rós, een video die niemand ooit gezien heeft omdat die gewoon amper wordt uitgezonden?! Wie zullen dit jaar de excuus-rockers zijn? Franz Ferdinand kan met het nummer Take Me Out zo de plaats van The White Stripes innemen. En voor The Darkness… ja hoor: Scissor Sisters.

~

Ik moet eerlijk toegeven dat die dames en heren van MTV wel weten wat ze het publiek voorschotelen. Hoewel The Darkness inmiddels niet meer leuk is, was die act toch een schot in de artistieke/commerciële roos (die lui kregen zelfs een of andere prestigieuze style award) en ook met Scissor Sisters (deze naam is naar verluid teen verwijzing naar een seksuele houding met twee vrouwen) zit de muziekzender op het goede spoor, hoewel het woord ‘rock’ hier niet echt van toepassing is. De fantastische Pink Floyd-cover Comfortably Numb was echt een perfecte single. De band heeft zich het nummer dusdanig eigen gemaakt dat zelfs de doorgewinterde Floyd-fan respect zal hebben voor dit flamboyante New Yorkse vijftal, dat onlangs haar titelloze debuut uitbracht.

Grote grap

Scissor Sisters zijn geïnspireerd door de jaren zeventig. En niet alleen op muzikaal gebied, maar wat kleding en artwork betreft. De vrij psychedelische hoes valt wat dat betreft nog in het niet bij de carnavalskleding van de vijf bandleden, die namen dragen als Ana Matronic, Babydaddy en Paddy Boom. Het lijkt allemaal een grote grap, ware het niet dat de muziek zeer authentiek en daarbij ook zeker niet slecht is. Alleen Comfortably Numb werd door een andere artiest geschreven, wat vergelijkingen met bijvoorbeeld ABBA-aftreksel Björn Again overbodig maakt.

Disco en singer/songwriter

Scissor Sisters doen denken aan Elton John en Billy Joel met hier en daar een vleugje Stevie Wonder, maar met name aan The Bee Gees. Het album is een combinatie van disco met het betere singer/songwriterwerk uit de zeventiger jaren. De muziek is hier en daar zelfs mooi genoeg om voor het nodige kippenvel te zorgen. Dat maakt deze band een regelrechte gimmick van een zeer hoog niveau, met terecht succes. MTV heeft een prima alternatief voor de retro-glamrock van The Darkness en Duran Duran zal minstens een handvol extra bezoekers trekken wanneer Scissor Sisters eind april in hun voorprogramma staat. De New Yorkers staan 17 april tevens op het Rotterdamse festival Motel Mozaique.