Muziek / Album

Moderne troubadour en kunstenaar

recensie: Roesy - Roesy

.

Roesy is een nieuw talent dat is gezegend met een stem met een scherp randje. Met zijn pakkende liedjes begeleidt hij zichzelf op gitaar op het nieuwe album Roesy. Het is een simpel maar doeltreffend recept.

De Ier Roesy heeft zijn nieuwste album opgenomen in Dublin. Het is zijn eerste album dat niet in eigen beheer verschijnt, maar bij een heuse platenfirma.

Roesy is een verzameling van liedjes waarvoor Roesy putte uit zijn vijf albums tellende oeuvre. Hij nam de nummers opnieuw op met Albert Niland (akoestische en Spaanse gitaar en achtergrondzanger). Die eerste vijf albums zijn in eigen beheer uitbracht en internationaal verkocht via cdbaby.com. Voor de fans is het zeker een nieuwe ervaring, omdat de liedjes allemaal in een nieuw jasje zijn gestoken.

Verhalen vertellen

Eigenlijk is deze Roesy een moderne troubadour: hij heeft een stem die boeit en dat luistert gemakkelijk. Zijn tongval doet soms ver in het geheugen denken aan de troubadour Donovan uit de jaren zestig. Al in het openingsnummer ‘Cat Gut and Wind’ is de verwijzing naar Donovan goed hoorbaar.

~

‘Only Love Is Real’ is een ode aan de liefde en wat het met de mens doet. Liefde is fijn, maar veroorzaakt ook angsten. Maar bovenal is de liefde echt en puur. Roesy brengt liedjes met teksten die wat zeggen, teksten die ertoe doen. Dat is natuurlijk te verwachten van een troubadour en dus verhalenverteller.

Toch vertelt Roesy niet alleen verhalen, maar zingt hij ook over zijn eigen angsten en liefde. Luister naar ‘The Swaying Tree’ om de plekken te leren kennen waar hij een en ander overdenkt, maar waarin hij ook over de liefde voor zijn partner zingt en tenslotte direct zijn geliefde toezingt.

Dat Roesy ook goed in gehoor liggende melodieën schrijft, horen we in ‘Stardust’ met hier en daar een break. Een compositie die daardoor lekker in het gehoor ligt.

Kunst op tournee

Roesy is naast muzikant en liedjesschrijver ook beeldend kunstenaar. De kunst staat echter los van zijn muziek. De schilderijen en zeefdrukken van figuratieve kunst gaan met Roesy mee op tournee. Zo verkoopt hij op zijn rondgang niet alleen zijn muziek, maar ook zijn expressies op doek en papier.

Dit nieuwe album van Roesy maakt ons nieuwsgierig naar het oude materiaal. Hij schrijft niet alleen goede verhalende liedjes, maar weet deze ook nog te combineren met lekkere melodieën die niet noodzakelijkerwijs gericht zijn op het meezinggehalte. Dat laat hem boven de troubadour uitstijgen en maakt hem meer singer-songwriter.

Dit album heeft genoeg ingrediënten in zich om vele uren luisterplezier op te leveren. De spaarzame c.q. sobere begeleiding onderstreept de kwaliteit van de composities, maar vraagt bij een volgend album om invulling met bijvoorbeeld strijkers of een band met akoestische bas. De liedjes kunnen dan verder groeien en luistermoeheid wordt vermeden.

Als we onze fantasie volgen, zou een volgend album een andere bloemlezing kunnen worden van zijn bestaande oeuvre van vijf albums, maar dan met meer instrumentale begeleiding.

Voor nu genieten we steeds opnieuw van dit kwalitatief hoogstaande akoestische album. Laat Roesy maar de wereld doortrekken om zich te laten horen. Hij is zeker een bezoekje waard.

Live in Nederland

19 november Amersfoort, Velvet music (instore) middag
19 november Hengelo, Lambooijhuis
20 november Leiden, Velvet music (instore) 17:30
23 november Den Haag, Literair theater Branoul
24 november Zwolle, Het Vliegende Paard
27 november Oosterhout, Theater de Schelleboom
2 december Den Haag, Paardcafé

8WEEKLY MediaPlayer