Muziek / Album

Zonnestralen uit Zeist

recensie: Marike Jager - The Beauty Around

.

Gelukkig is de 27-jarige Marike Jager uit sterk hout gesneden. Ze gaat gewoon haar eigen gang, vol geloof in eigen kunnen. En terecht, want op The Beauty Around zijn alle songs en teksten van eigen hand, iets waar een hoop populaire artiesten nog een puntje aan kunnen zuigen. Met een goed gevoel voor timing werkt deze mooie dame uit Zeist in haar eigen tempo aan gedoseerde naamsbekendheid. Al in 2003 won Marike Jager de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter en bracht ze voor de verstokte fans in 2005 een EP uit. Nu, anno 2006, vindt ze de tijd eindelijk rijp voor een volwaardig album.

Zomer in je bol

Samen met toetsenist Henk Jan Heuvelink (wurlitzer, harmonium, piano) richt ze haar eigen platenlabel Morning Coffee Records op, om zelf The Beauty Around te kunnen uitbrengen. Geen toeval, deze naam, want de muziek op dit album gaat erin als een vers gezette espresso bij een zonovergoten ontbijt. Het is een geslaagde, gevarieerde mix van relaxte, dartele en jazzy songs. De plaat, met als musici ook nog drummer Haye Jellema en Jac Bico voor additionele gitaarpartijen, heeft een heerlijk zweem van positivisme. Eigenlijk is het de ideale “bloemetjes en bijtjes”-plaat voor deze zomer.

Verkwikkende douche

Wat The Beauty Around zo sterk maakt is de zelfverzekerde, volwassen sound van Marike Jager in combinatie met het spelplezier van een jonge puppy. Haar stem besprenkelt je als een verkwikkende douche op een warme stranddag; luister maar eens naar Space of Peculiar. De gewaagde tempowisselingen, zoals in Hide and Seek (in twee versies te vinden, een schitterende pianoversie en een vrolijke versie met band), Reducer en Focus, zorgen voor pret en afwisseling. Enig minpuntje is dat nu juist het zwakste nummer van de plaat, Thoughts Of Today, is gekozen als openingssong. Voor de rest is er geen enkele zinnige reden te bedenken om The Beauty Around links te laten liggen deze zomer.