Muziek / DVD

Homevideo’s voor de fans

recensie: Drowning Pool - Sinema

Drowning Pool is een veelbelovende band die in de Amerikaanse metalscene hoge ogen gooit. Ze hebben inmiddels hun eerste album Sinner uit en er wordt goed op gereageerd. De single Sinner was zelfs een hit in de VS en verwerft in Europa ook enige bekendheid. Tevens staan ze op de main stage van de beroemde concertserie Ozzfest. Kortom de band lijkt een gouden toekomst te hebben.

~

Maar dan slaat het noodlot toe. In Augustus 2002 wordt het lijk van Drowning Pool zanger Dave Williams aangetroffen in de toerbus van de groep. Later blijkt de man overleden te zijn aan een redelijk zeldzame hartkwaal. De metalscene is geschokt, en de band is in droefenis gehuld. De DVD Sinema is dan ook een tribute aan Dave Williams. Tevens heeft deze als doel om Dave’s grootste wens, een eigen huis voor zijn ouders, te financieren.

Typisch Amerikaanse metal

In Europa is de band nog niet zo bekend, maar ik moet zeggen dat de muziek aangenaam in het gehoor ligt. Gewoon echt typisch Amerikaanse metal, met een aangename melodielijn, en een prettige opbouw van de dynamiek. Erg speciaal is het echter niet, maar gewoon wel lekker om te horen.

Menu niet duidelijk

~

Het menu van de DVD is overigens niet echt duidelijk, maar na even puzzelen is er wel uit te komen. De backstage beelden zijn best grappig om te zien, al lijkt het af en toe wel erg op een slappe imitatie van Jackass. Aan de andere kant zijn de groupies die regelmatig half naakt door het beeld schuiven (al dan niet onherkenbaar gemaakt) wel prettig om te zien. Er wordt in ieder geval alles aan gedaan om je het gevoel te geven dat het leven van een rockster echt ruig is.

Wat betreft de Unseen live bootleg videos denk ik dat dit echt super is om als fan te zien, maar niet meer dan dat. De kwaliteit is erg wisselend per video, zeker qua geluid.

Tevens staan er nog vier exclusieve songs op de DVD. Omdat dit natuurlijk een DVD is en geen CD worden die nummer geïllustreerd met een slideshow van livefoto’s. Deels zijn deze beelden ook in de concert-video’s langs gekomen, maar toch, het is beter dan alleen de audiotrack.

Muziekvideo’s beste stuk DVD

Wat echter het beste stuk van de DVD is, is de sectie met de drie video’s die de band in haar korte bestaan heeft weten te produceren. Dit is eigenlijk het enige deel van de DVD dat van topkwaliteit is, zowel qua muziek als ook wat betreft de beeldkwaliteit.

Afsluiting

Onlangs werd bekend dat Drowning Pool samen met Rob Zombie een song voor de soundtrack van Daredevil opgenomen heeft. Het lijkt dan ook dat deze DVD de afsluiting van een periode is, en dat de band gewoon blijft bestaan. Ik vraag me af of het nodig was om deze periode zo uit te melken, dat elke scheet die er in die tijd gelaten is op deze DVD beland is. Helaas is het daardoor niet echt een muziek DVD geworden, maar eerder een verzameling homevideo’s voor de fans.

Link:

Officiële website Drowning Pool