Muziek / Album

Hoogstaande jubileum blues

recensie: Bluesupdate volume 15

In de vijftiende editie van de bluesupdate staan we stil bij het tienjarig jubileum van de Nederlandse formatie King Of The World. De plaat van de Engelse Elles Bailey is van topklasse en voegt een gospel injectie toe aan de blues. De hoge klasse van Matt Andersen is inmiddels zijn handelsmerk. Op zijn nieuwste album zet hij die traditie voort in akoestische plaat.

De blues zou je kunnen zien als de grondlegger van de moderne muziek. Ondanks de leeftijd van het genre weet het zichzelf toch steeds te vernieuwen zonder de wortels te verliezen. De luisteraar van traditionele bluesmuziek zal de muziek van Elles Bailey, King Of The World en Matt Andersen minder waarderen, terwijl de avontuurlijke luisteraar deze vermenging juist boeiend zal vinden. De traditionele blues werd vroeger door velen duivels genoemd, terwijl het Elles Bailey is die in haar teksten gospel elementen toevoegt.

Elles Bailey
Het derde album van Elles Bailey Shining In The Half Light is verschenen op 25 februari 2022,de dag in Nederland waarop bijna alle coronamaatregelen werden opgeheven.
Deze periode heeft Bailey niet onberoerd gelaten en dat laat ze horen in de titeltrack van het album. De angst, onzekerheden en hoe ze omging met het moederschap in deze periode is duidelijk terug te horen in de teksten van de composities.
De stem van Bailey refereert sinds haar debuut album Wildfire naar Beth Hart. De uit Bristol afkomstige artieste versmelt de blues met country en soul-rock. Deze mengeling maakt de muziek ook voor muziekliefhebbers die niet van blues houden tot een fijne luistertrip.
Bailey balanceert al sinds haar debuut in 2017 ergens in een eventwicht tussen pop, gospel, blues-rock, singer-songwriter en retro-soul. Geen specifiek hokje is groot genoeg voor dit fraaie talent. De muziek van Bailey is een zeer smakelijke cocktail die haar meer bekendheid zou moeten opleveren dan haar tot op heden ten deel is gevallen.
Een bijzondere vermelding krijgt de song ‘Colours Start To Run’ dat verhaalt over de revival van vinyl albums, de terugkeer van een medium uit het verleden Dat past tekstueel minder bij de rest van het album. Ondanks de moeilijke tijd en het niet kunnen opnemen in Nashville, zoals haar eerdere albums, is het derde haar sterkste album. Misschien wel door de rust die ze kreeg om eraan te werken en te schaven.

King Of The World
De band King Of The World viert haar tienjarig bestaan met een heerlijk stevig, funky bluesalbum vol soul. Royal Ten is een album dat net als alle voorgaande cd’s de weg naar de liefhebbers moeiteloos zal vinden. In het licht van het jubileum is het fijn te weten dat de concertzalen weer open zijn en we deze band ook weer aan het werk kunnen zien en horen. De ingrediënten van dit vierde studioalbum zijn voor de liefhebbers al lang bekend. Karakteristieke eigenschappen van de band zijn lekker gitaarwerk in de blues traditie, fijne zang, vleugje toetsen en een ritmesectie die de hoogwaardige composities de nodige basis geven.
Live weet de band stevig zijn mannetje te staan. In het voorjaar van 2022 zal de band met tal van gasten verschillende podia langs gaan. Dit natuurlijk om het jubileum van de band extra luister bij te zetten, want wat is er mooier om muziek te maken samen met collega muzikanten. Zo zijn ze te zien met Matt Schofield, Shirma Rouse en zullen er meer namen volgen in de komende weken.
De single ‘Eyes Of A Child’ werd door radio Veronica tot Alarmschijf verkozen wat de band natuurlijk de nodige extra zendtijd wist te bezorgen. De andere tien composities zijn overigens ook allen van hun eigen hand en onderstrepen de kwaliteit en het talent van deze blues-rock-formatie van eigen bodem.

Matt Andersen
De imposante verschijning van Matt Andersen kan de liefhebber van akoestische blues al jarenlang niet ontgaan zijn. Anderson is een sterke aanbeveling voor wie houdt van akoestische blues. House to House is een album dat opnieuw kwalitatief hoogstaand is zoals we van deze artiest gewend zijn. De stembanden van Andersen hebben een inval die we kennen van de onlangs overleden Meat Loaf (Marvin Lee Aday), maar dan vooral hoorbaar in de ballads die Aday zong.
Andersen weet tijdens optredens zijn vocalen en akoestische gitaar te laten klinken met een enorme hoeveelheid passie voor zijn liedjes. Hij kan zijn gitaar ook laten fluisteren als de teksten daarom vragen. Deze singer-songwriter weet de luisteraar al snel te laten meevoeren in zijn teksten en melodielijnen.
Op de binnenzijde van het hoesje schrijft de artiest dat dit een verzameling is van liedjes die soms al een tijdje meegaan op het podium of die niet passen op een ander album van hem, en anderen zijn weer heel nieuw.
Andersen heeft de brandende passie die hij op podium voelt samengepakt in deze liedjes, die hij zittend met zijn gitaar voor de microfoon vertolkt. Alleen achtergrond vocalen van anderen zijn her en der toegevoegd. Het is dus feitelijk Matt Andersen in zijn puurste vorm, alleen stem en gitaar. Als je luistert naar liedjes als ‘Other Side Of Goodbye’ en ‘Let Me Hold You’ ervaar je de kracht van de teksten. Tot het twaalfde, en laatste, liedje ‘Poeple Get Ready’ door Curtis Mayfield is het een heerlijke akoestische en pure luisterervaring.