Film / Serie

Kitchen sink misdaad

recensie: Happy Valley (dvd)

Een sociaal-realistisch kitchensink drama vermomt als een thriller, laat dat maar aan de Engelsen over. Happy Valley is ondanks de naam een duistere misdaadserie waarin de karakters misschien wel belangrijker zijn dan de plot.

Happy Valley speelt zich af in een verlopen provinciestadje in Yorkshire. Een groot deel van de bevolking is werkeloos en aan de drugs. Aan rechercheur Catherine (Sarah Lancashire) de taak om de orde enigszins te handhaven. Geen eenvoudige klus, aangezien de politieagente ook nog de nodige privéproblemen heeft. Na de zelfmoord van haar dochter zorgt ze voor haar kleinzoon. Ze woont samen met haar van een drugsverslaving afkickende zus (Siobhan Finneran uit Downton Abbey) en dan heeft ze nog een sluimerende relatie met haar inmiddels hertrouwde ex-man

Multitasken

Happy ValleyHet is dus een staaltje multitasken van hoog niveau. De druk loopt nog verder op wanneer de man die ze de schuld  geeft van de dood van haar dochter wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Deze drugsdealer heeft de dochter verkracht. De kleinzoon van Catherine is zijn zoon, hoewel de voormalige bajesklant daar zelf niets van weet. De politieagente is uit op wraak en probeert de man te vinden.

Deze treurige familiegeschiedenis is het kader waarin de centrale misdaad in Happy Valley zich afspeelt. Een nerveuze accountant vraagt zijn baas om loonsverhoging om de schoolopleiding van zijn dochter te kunnen bekostigen. Wanneer de directeur weigert, geeft hij een stel kleine criminelen de tip om de volwassen dochter van zijn baas te kidnappen. Complicatie: de net vrijgelaten verkrachter raakt ook bij de ontvoering betrokken. Vanaf dat moment lopen de zaken steeds verder uit de hand.

Sombermans

Een klungelige misdaad, een multitaskende agente met privébeslommeringen: dat klinkt als de Engelse versie van Fargo. Maar dan wel een variant waarbij een sombermans als filmveteraan Ken Loach achter de camera lijkt te staan. De verlossende humor ontbreekt. De sfeer is grimmig. Het geweld soms onverwacht excessief.

Even lijkt het of de zesdelige serie tot een iets te vroegtijdige ontknoping komt en de spanning wegebt. Maar dan zijn al die tobbende karakters zo onder je huid gaan zitten dat het plot slechts bijzaak blijkt. Uiteindelijk is het welzijn van de personages belangrijker dan een vroegtijdig opgeloste zaak.