Film / Films

Superman en zijn mooie vriendin

recensie: Smallville (seizoen 1)

Paranormaal is al een tijd in, of is misschien al een beetje voorbij. In reactie op het megasucces van de serie X-files schoten paranormale series als paddestoelen uit de grond. Zo kregen we series als Roswell, Charmed en Angel voorgeschoteld. Smallville is er duidelijk ook een in dit rijtje. Ik vraag me af of dit de zoveelste kloon van Mulder en Scully is of dat we van deze serie meer kunnen verwachten.

~

Smallville gaat over de jeugd van Superman. Tijdens een meteorenregen die uitgerekend het miniscule dorpje Smallville in Kansas treft duikt een jongetje op (Clark Kent, ook wel Superman genoemd), dat direct door een echtpaar dat wanhopig probeert kinderen te krijgen wordt geadopteerd. De jongen blijkt uitzonderlijke gaven te hebben en de grootste zorg van de ouders is dan ook dat hij hier verantwoord mee om leert gaan. Maar er is meer dan Superman, het hele dorp ligt bezaaid met groene meteoren en deze stenen blijken vaak een rare uitwerking op mensen te hebben. Bijna elke aflevering is er wel deel van de meteoor te vinden dat het dorpje in rep en roer weet te brengen. Ondertussen probeert Clark met zijn gaven alles zo veel mogelijk in goed banen te leiden.

Knap en fris

~

De serie is erg fris gefilmd. De hoofdpersonen zijn niet zo vroegwijs als in Dawson’s Creek, maar natuurlijk allemaal wel verschrikkelijk braaf. Ze zien er overigens zonder uitzondering allemaal erg knap uit. Goed voorbeeld hiervan is Lana Lang (Kristin Kreuk). Zij is de onbereikbare natte droom van Superman en mag zeker het stralend middelpunt van de serie mag worden genoemd.
Frisse snelle shots met mooie acteurs en actrices, afgewisseld met af en toe een lekker stukje goedkoop drama. De serie is zo oppervlakkig als Goede Tijden Slechte Tijden, maar daarom niet minder interessant entertainment. Je zal er geen stuiver intelligenter van worden, maar je hebt zeker bij elke uitzending een prettige tijd.

Judging Amy

~

Hoofdrolspeler Tom Welling, die de rol van Clark Kent op zich neemt, is een redelijk onbekende acteur. Hij speelde in een paar episodes van de TV-serie Judging Amy (1999) mee en speelde na Smallville in 2003 nog in de film Cheaper By The Dozen met Steve Martin. Dat Welling een onbekend gezicht heeft is natuurlijk perfect voor deze rol. Zijn gezicht zou heel erg goed de jeugdige versie van de ‘echte’ Superman Christopher Reeve kunnen zijn. Welling speelt een jongen die verwonderd is van zijn eigen krachten, maar anderszins ook poogt om zo normaal mogelijk te leven. Hij doet dit overtuigend en charmant. Een echte Superman dus.

Simpele, maar lekker ontspanning

De serie Smallville kijkt erg lekker weg, al moet gezegd worden dat als je meer dan twee afleveringen achter elkaar kijkt de serie wel een beetje gaat vervelen. Het is dus zeker niet zo dat als je deze box aanzet je, het klein etmaal dat het duurt, geboeid zit te kijken. Een stevige, diepgaande verhaallijn moet je niet verwachten, maar voor een lekkere highschoolserie doet Smallville het prima. Makkelijke emoties en het geruststellende gevoel dat Superman die het altijd toch wel oplost zijn een stevige basis. Dat blijkt ook maar weer aangezien de serie in de VS al haar derder seizoen in gaat.

~

Dit maakt het dan ook echt een andere serie dan de eerder genoemde X-files. Smallville is een highschoolserie die is opgehangen aan de paranormale basis van de jeugd van Superman. Dit is echter niet meer dan de aanleiding, de eigenlijke serie gaat over Clark Kent en zijn vrienden en hoe die met het leven en de puberteit omgaan. Dat is het ook wat de serie interessant maakt. De serie is dus eerder een waardige opvolger van Dawson’s Creek dan van The X-files. Met dat in je achterhoofd is het een heerlijke serie om met een groot glas cola bij weg te dromen.