Film / Films

Een zachtmoedige familieman

recensie: Mongol

.

~

Genghis Khan was de stichter van het Mongoolse rijk, het grootste aaneengesloten gebied onder een heerser uit de geschiedenis. Hij veroverde meer gebieden dan welke andere leider ook, vergeleken bij hem is Alexander de Grote een kleine speler. Mongol richt zich echter voornamelijk op de vroege jaren van Temujin (zijn geboortenaam), en toont de krijger als een zachtmoedig en bedachtzaam man. Als negenjarige kiest hij zijn toekomstig bruid, Börte, en is vervolgens getuige van het vergiftigen van zijn vader door een vijandige stam. Hij tracht de plaats van zijn vader als leider (Khan) in te nemen, maar de jaloerse krijger Targutei weigert zich aan het gezag van een kind te onderwerpen. Temujin moet vluchten en weet, ondanks een constante jacht door Targutei, te overleven. Na een aantal jaren trouwt hij alsnog met Börte. Die wordt echter ontvoerd door de aartsvijanden van Temujins stam, en om haar terug te krijgen sluit hij zich aan bij zijn jeugdvriend Jamukua. Börte wordt bevrijd maar de vriendschap slaat na verloop van tijd om in haat. Jamukua is dan ook de eerste die de gevolgen ervaart van Temujins greep naar de macht.

~

De Russische regisseur Sergei Bodrov creeert mooie panoramas van de Mongoolse steppe, John Ford zou trots op hem zijn geweest. De gevechten worden gelardeerd met vele CGI-bloedspatten en andere shockeffecten, en ook maakt Bodrov duidelijk dat het succes van Temujin als leider vooral stamt uit zijn gave om mensen aan zich te binden. Er zitten genoeg ethnografisch interessante details in de film, en de regisseur heeft op dat vlak zijn huiswerk wel gedaan. Ook weet hij het epische verhaal regelmatig te verlichten met humoristische scenes. Als de film op het eind abrupt tot stilstand komt dringt echter door dat Bodrov vooral een liefdesverhaal heeft gemaakt, waarbij de man toevallig ook nog eens tot een van de machtigste heersers uit de geschiedenis uit zou groeien.

Moeilijke jeugd

~

De rollen van Temujin en Börte worden met verve vertolkt, maar de liefhebber van aktiespektakels als Lord of the Rings, Gladiator of Troy heeft hier niet zoveel te zoeken. Bodrov lijkt vooral bezig tegenwicht te bieden aan de wrede reputatie die Genghis Khan geniet in Rusland en de Westerse wereld. Zijn eerbetoon doet denken aan de Conanverhalen van Robert E. Howard, waarin een geweldenaar vereerd wordt die grote aantallen tegenstanders met veel gemak over de kling jaagt, maar wiens daden goedgepraat worden met zijn moeilijke jeugd. Kazachstan is echter blij met het resultaat, en heeft dan ook besloten Mongol mee te laten dingen in de Oscarrace. Volgens Bodrov en Kazachstans interpretatie van de geschiedenis is Genghis Khan in elk geval een liefhebbende man, een goede vader en een dienaar van het Mongoolse volk. Of de waarheid hiermee is gediend blijft de vraag.

Lees hier een interview met regisseur Sergei Bodrov.