Film / Films

Moralistisch maar avontuurlijk

recensie: Night at the Museum

Larry (Ben Stiller) is een werkeloze, gescheiden vader die zijn leven maar niet op de rails kan krijgen. Al zijn uitvindingen en plannetjes mislukken, hij wordt constant uit zijn huis gezet en zijn zoon en ex-vrouw zien hem als een mislukking. Dan lijkt er hoop in het verschiet als Larry een baan krijgt als nachtbewaker in het museum. Op zijn eerste avond komt hij er echter achter dat dit museum niet zoals alle andere musea is. Hier komt namelijk alles om middernacht tot leven…

Het natuurhistorische museum zit vol met gevaarlijke historische volkeren en dieren, die Larry het leven zuur maken. Zijn enige vriend is het wassen beeld van Teddy Roosevelt (Robin Williams), die hem hulp biedt bij zijn vrijwel onmogelijke taak. Larry moet alle tot leven gekomen wassen beelden, dieren en miniaturen binnen het museum houden, anders veranderen ze bij zonsopkomst is stof. De avonturen die Larry in het museum beleeft zijn bij tijden erg grappig en blijven onderhoudend. Vooral de gigantische T-rex, die alleen in bedwang is te houden met een spelletje apport, ziet er mooi uit en weet een grote glimlach op het gezicht te toveren. Maar hilarisch is de scène waarin Ben Stiller en een klein kapucijneraapje elkaar omstebeurt in het gezicht slaan. Klinkt flauw? Jazeker, maar het is stiekem erg leuk.

Déjà vu

~

De film doet qua sfeer erg denken aan Jumanji, en niet alleen vanwege de aanwezigheid van Robin Williams. De antropologische en natuurhistorische setting en de thematiek van begrip tussen ouder en kind, gecombineerd met het belerende toontje geven een gevoel van déjà vu naar deze film. Het verschil is echter dat in Night at the Museum de computereffecten een stuk beter zijn en dat het waarschijnlijk iets beter te pruimen is voor volwassenen. Maar beide films zijn suikerzoet en gericht op simplistisch vermaak, waar op zich niets mis mee is. De plotwending aan het einde voelt enigszins overbodig, maar is duidelijk ingezet om het verhaal tot een einde te brengen waarin alle boodschappen en karakterontwikkelingen nog even flink benadrukt worden.

Moralistisch

Night at the Museum is de zoveelste formulefilm over de onbegrepen, mislukte man die zichzelf aan iedereen moet bewijzen en uiteindelijk een held blijkt. Ben Stiller speelt zijn bekende eendimensionale personage zoals hij dat vrijwel altijd doet en zijn vaste makker Owen Wilson mag ook weer eens op komen draven. De film is doorspekt met moralistische boodschappen over dapperheid, het belang van de geschiedenis en dat je met vriendschap en samenwerking alles kan bereiken. Hoewel dit alles enigszins vermoeiend klinkt, valt het allemaal reuze mee. Night at the Museum is een fantasievol gemaakte en avontuurlijke film, die vooral kinderen zal aanspreken maar ook voor volwassenen goed te doen is.