Roosevelts leven gereduceerd tot Bouquetroman

Franklin Delano Roosevelts liefdesavonturen waren duidelijk niet het interessantste aspect van zijn leven, blijkt uit Hyde Park on Hudson. Een van de beste en invloedrijkste presidenten van de Verenigde Staten had een betere film verdiend.
~
Bloemetjes en bijtjes
‘Afleiding’ staat voor Roosevelt blijkbaar synoniem aan ‘vrouwen’, en die afleiding komt deze keer in de vorm van Daisy (Laura Linney). Daisy is een verre achternicht van Roosevelt die op Hyde Park wordt ontboden om de president te vermaken. Dat houdt in dit geval in dat er onschuldig thee wordt gedronken en over postzegels gepraat wordt. In eerste instantie tenminste, want er ontstaat uiteindelijk toch een affaire tussen de naïeve, wat dommige Daisy en de sympathieke, charismatische president Roosevelt, die door kinderpolio invalide raakte.
~
Wereldleiders
Hyde Park on Hudson wordt pas interessant wanneer andere personages hun intrede doen. Zo laat een heerlijk informeel gesprek tussen Bertie en Roosevelt de gemiste potentie van de film zien. In een minuut of tien ontdooit de gespannen Bertie volledig, doordat Roosevelt hem op zijn gemak stelt door er de ene na de andere prachtige anekdote uit te gooien. En door de rijkelijk vloeiende whiskey, waarschijnlijk. Deze twee mannen van statuur zijn zich, ondanks hun lichamelijke gebreken en de poppenkast waartoe het staatsbezoek gereduceerd wordt, volledig bewust van de ernst van de situatie waarin ze verkeren: Engeland staat op het punt om binnengevallen te worden door Duitsland en de koning is op bezoek om zich, als laatste hoop, tot Roosevelt en Amerika te richten voor hulp. Bill Murray en Samuel West weten zich in een paar indrukwekkende scènes overtuigend te profileren als respectabele wereldleiders. Laura Linney staat daartoe in schril contrast, en weet de kijker nooit te raken met haar vertolking van Daisy. Daarnaast is haar voice-over volledig overbodig.
~