Nihilisme met arthousepretenties

Ole Bornedals debuut Nattevagten was niet de meest subtiele film, maar gold begin jaren negentig als een vroeg teken van de kracht van de nieuwe Deense cinema. De film wist met name door een gevatte regie als eerste te overtuigen als lokale variant op een archetype uit Hollywood, de seriemoordenaarsfilm. De Bornedal die het puberale Deliver Us from Evil regisseerde, is een flauwe schaduw van de maker daarvan.
~
Verlaging
Het verloop laat zich raden, maar het beetje geloofwaardigheid dat Bornedal tot driekwart van de speelduur heeft opgebouwd, verdwijnt zodra de film zonder enige psychologische motivatie in een soort Straw Dogs verandert: slappeling Johannes blijkt plotsklaps erg handig in gewelddadig verzet tegen de indringers.
~
Uitgebleekt
De film is daarmee misschien aanstootgevender, maar niet minder knullig dan de meeste van de films die de Deen sinds zijn debuut heeft gemaakt. De gekunstelde plot in Deep Waters (1999) en Just Another Love Story (2007), het gebrek aan respect voor zijn eigen karakters in The Substitute (2007) en de oppervlakkige obsessie met al dan niet gewelddadige misogynie in al zijn films zijn onveranderd. Bovendien heeft hij nog steeds geen gevoel voor stijl: een uitgebleekt kleurenpalet en een hang naar lange shots hebben als vorm voor geveinsd cynisme geen betekenis, maar verraden eerder een drang om bewonderd te worden.
~