Film / Films

Een mislukt filmscript was zelden zo grappig

recensie: Seven Psychopaths

.

Twee willekeurige huurmoordenaars staan op een brug. Terwijl ze op hun doelwit wachten – een vrouw die ze door haar oogbal moeten schieten – voeren ze een discussie over de onuitvoerbaarheid van hun opdracht. Iemand door zijn of haar oogballen schieten is niet makkelijk, natuurlijk. Terwijl argumenten over en weer gaan nadert vanuit de verte een gemaskerde man en schiet beiden door hun, jawel, oogbal. ‘Psychopath #1’ verschijnt met dikke letters in beeld en de toon is gezet.

Dognapping

~

Naast het enige ‘normale’ karakter in de film, Marty (Colin Farrell), en psychopaat #1 kent Seven Psychopaths een kleurrijke cast. Marty’s goede vriend Billy (Sam Rockwell) kidnapt honden – hondencriminaliteit is in tegenwoordig, zie ook Killing Them Softly en Wrong – en wacht tot er een beloning voor het beestje wordt uitgeloofd. Vervolgens brengt zijn compagnon Hans (Christopher Walken) het dier terug naar zijn baasje en int de beloning. Dit loopt als een trein, totdat ze Shih Tzu Bonny van de gevaarlijke gangster Charlie (Woody Harrelson) stelen, die Billy vervolgens ook nog eens weigert terug te brengen.

Regisseur Martin McDonagh verwierf faam met In Bruges en gebruikt in Seven Psychopaths dezelfde soort zwartgallige humor. Niet alleen moet je lachen om de gewelddadige Charlie wiens favoriete pistool constant hapert, maar ook de bizarre verhalen van Hans (een mooie rol van Walken) en de onnozelheid van de overenthousiaste Billy komen goed tot hun recht. Een mannenfilm is het wel; de sporadische vrouw die in de film voorkomt is net zo’n lang leven beschoren als dat van de gemiddelde Bondgirl. Verder is een mooie, angstaanjagende bijrol voor Tom Waits weggelegd, die Zach speelt. Met zijn stem die kraakt als een oude elpee vertelt Zach welke gruweldaden hij in het verleden heeft gepleegd, terwijl hij een wit konijn aait en een kopje thee drinkt. Je moet het maar verzinnen; effectief is het zeker.

Onnavolgbare hersenspinsels

~

Als kijker ben je zowel getuige van het schrijfproces van het filmscript als van de uitvoering van datzelfde script. Origineel en vermakelijk. Het idee is prima uitgewerkt, vooral wanneer Marty en Billy gaan brainstormen en hun ideeën direct verfilmd worden. De logica in Seven Psychopaths is ver te zoeken en het plot behelst niet veel meer dan een reeks absurde situaties en levendige anekdotes, maar dit stoort niet. Als kijker volg je namelijk Marty’s onnavolgbare hersenspinsels, waardoor de film met veel onzin weg weet te komen. Het is onzin die erg komisch is en wordt verkondigd door een sterke cast. Het zijn dan ook vooral deze twee elementen die Seven Psychopaths tot een succes maken.