Film / Films

Moord en liefde tussen de koeien

recensie: La vida que te espera

.

~

Veehouder Gildo (Juan Diego) leidt samen met zijn twee dochters Val en Genia een hardwerkend en teruggetrokken bestaan in de bergen van Noord-Spanje. Als hij op een dag met zijn gestoorde buurman Severo (Celso Bugallo) ruzie krijgt over een melkkoe, legt Severo na een gevecht tussen beide mannen het loodje. Gildo probeert zijn oude leventje weer op te pakken want “waar niet over gesproken wordt, is niet gebeurd.” Maar dan verschijnt Rai (Luis Tosar uit Te Doy Mis Ojos), de zoon van de vermoorde Severo, in het dorp en hij is vastbesloten de moordenaar van zijn vader te ontmaskeren. Wat begint als een moordonderzoek, eindigt in een romantisch avontuur waarin de opkomende liefde tussen Rai en Val de sleutel blijkt tot het oplossen van de moord.

Boerenleven

~

In La vida que te espera, oftewel het leven dat op je staat te wachten, is het de jongste generatie die klaar is om het ouderwetse boerenleven achter zich te laten. Ze weten dat het leven meer in petto heeft dan alleen het geïsoleerde bestaan van koeien melken. Want het leven op het platteland van Noord-Spanje is sober: hard werken en niet zeuren is het devies. Deze eeuwenoude instelling wordt de boeren extra op het hart gedrukt door de steeds strenger wordende Europese wetgeving op het gebied van landbouw. Het traditionele leventje van de boeren in Noord-Spanje gaat dan ook langzaam ten onder aan de voortgaande tijd.

Mysterieuze stilte

La vida que te espera is een mooie film om naar te kijken. De beelden van het indrukwekkende, grootse Noord-Spaanse berglandschap geven de film een mysterieuze stilte mee. Ook zorgen het fraaie landschap en de conventionele bevolking ervoor dat het contrast tussen het ouderwetse boerenleven en het moderne bestaan in de Spaanse steden extra benadrukt wordt. Terwijl we het liefdesverhaal van Val en Rai volgen, wordt een prachtige schets gegeven van het verdwijnende boerenleven en de bijbehorende mentaliteit. De hoofdrolspelers zorgen met hun ingetogen acteerwerk voor de juiste sfeer. Vooral Juan Diego weet indruk te maken door Gildo neer te zetten als een ingetogen, hardwerkende man die eigenlijk gewoon wil blijven doen wat hij altijd heeft gedaan: voor zijn koeien zorgen. En hoewel je bij de eerste ontmoeting tussen Val en Rai twijfelt aan de geloofwaardigheid van een vonk tussen de prachtige jonge Val en de oudere, ietwat kalende Rai, word gaandeweg steeds meer overtuigd van hun liefde.

Thriller of drama?

Maar ondanks de mooie beelden en het acteerwerk blijft La vida que te espera toch niet echt hangen. Omdat regisseur Manuel Aragón geen genrekeuze heeft kunnen maken, word je het verhaal niet ingetrokken. Met de brute moord lijkt de film te beginnen als een thriller, maar gaandeweg neemt hij via een liefdesverhaal met enkele komische momenten de afslag naar een behouden drama. Als liefdesdrama met een thriller-randje weet La vida que te espera dus niet echt indruk te maken, maar als schets van het bedreigde, geïsoleerde bestaan van traditionele boeren in Noord-Spanje des te meer.