Film / Films

Struikelend een relatie in

recensie: Along Came Polly

In There’s Something About Mary wilde Ben Stiller Cameron Diaz aan de haak slaan. Dat leidde tot hilarische verwikkelingen, waarin Diaz de show stal. Stiller heeft ook daarna weinig liefdesgeluk op het witte doek gehad. Als er al een meisje was, liep de relatie door allerlei oorzaken meestal op de klippen. In Meet The Parents wordt hij bijvoorbeeld als aanstaande schoonzoon getest en zwaar op de proef gesteld door zijn aanstaande schoonvader Robert de Niro. In Along Came Polly is hij de helft van een nieuw liefdeskoppel. Opnieuw maakt het meisje (Jennifer Aniston) de keuzes en volgt hij struikelend.

~

Het verhaaltje van deze romantische komedie is simpel. Reuben Pfeffer (Ben Stiller) berekent risico’s. Hij werkt voor een verzekeringsmaatschappij en voert de voor- en nadelen van te verzekeren bedrijven in door de levensstijl van de directeuren aan een analyse te onderwerpen. Hij gebruikt daarbij computerprogramma’s en is een succesvol analist. Reuben heeft zijn eigen American Dream bijna gerealiseerd. Een leuke vriendin, waardering op zijn werk, hij gaat trouwen en heeft een mooi huis gekocht.

Twintig soorten urine

~

Privé probeert Reuben zo weinig mogelijk risico’s te lopen. Een bakje nootjes in een bar is hoogstwaarschijnlijk door veel ongewassen handen na toiletgebruik aangeraakt en zou twintig soorten urine kunnen bevatten. Hij speelt op safe en eet geen nootjes. Zijn bruid is een meisje waar niets aan te winnen, maar ook niets aan te verliezen valt, denkt hij. Tijdens de huwelijksreis naar een exotisch eiland gaat het echter mis. Reuben heeft berekend dat duiken risico’s inhoudt. Hij geeft liever de gehuurde suite sfeer, om zijn nieuwe vrouw in een romantische omgeving voor het eerst mee naar bed te kunnen nemen. Zijn vrouw deelt echter met de duikinstructeur een ander bed. Reubens wereld is ingestort. Maar dan is er Polly, in alles de tegenpool van Reuben. Ze is avontuurlijk, eet nootjes in elke bar en het is maar zeer de vraag of ze haar handen wast na toiletbezoek. Reuben is eenzaam en verdrietig en natuurlijk voelt hij zich aangetrokken tot Polly. De verschillen tussen Reuben en Polly liggen er zo dik bovenop, dat het wel moet leiden tot komische situaties…

Neuken met zwemvliezen

Echt leuke momenten zijn er echter te weinig in Along Came Polly. Reuben met zijn smetvrees in de harige, bezwete buik van een tegenstander op een basketbalveldje is leuk. De natte scheet van vriend en getuige bij het huwelijk Sandy (Philip Seymour Hoffman in een leuke bijrol) is vermakelijk. De perikelen rond de duikinstructeur zijn voorspelbaar – neuken met zwemvliezen – maar goed voor een glimlach.

Ranzig

De magere acteerkwaliteiten van Stiller vormen het grootste probleem in Along Came Polly. Aniston en Hoffman zetten goede eendimensionale karakters neer. Om de smetvrees van Reuben valt echter nauwelijks te lachen. Hij lijkt ook geen interesse te hebben in meisjes. Hij is zo bezig met zijn eigen tics, met leuk zijn, dat het voor de andere acteurs een klein kunstje is de show te stelen. Stiller scoort als enige een onvoldoende.
Voor de anderen geldt wat een komedie als Along Came Polly probeert te zijn: voorspelbaar, af en toe prettig ranzig, maar op de juiste momenten grappig. Along Came Polly is amusement en af en toe goed voor een glimlach.