Film / Films

Pitch Perfect raakt de juiste snaar

recensie: Pitch Perfect

Met Pitch Perfect is het goed vertoeven. Een scheutje studentenleven, flink wat humor en goed op elkaar afgestemde acteurs zijn de ingrediënten van deze muzikale komedie waarin rivaliserende zanggroepen het tegen elkaar opnemen.

~

Anna Kendrick (Up In The Air) speelt Beca, een rebelse einzelgänger die niet een-twee-drie in te delen valt bij de aanwezige groepen jongeren op de universiteitscampus. Beca ambieert een carrière als DJ en studeren interesseert haar niet. We zien haar dan ook nooit met boeken, maar wel altijd met een laptop met enorme koptelefoon. Haar vermogende vader wil haar dromen best financieren, maar niet voordat ze het studentenleven een kans heeft gegeven. Beca moet zich van hem een jaar bij een vereniging voegen en als ze dan nog steeds dezelfde mening is toegedaan, mag ze haar DJ-dromen in L.A. verwezenlijken. Dus de tegendraadse Beca, voor wie alleen muziek produceren telt, besluit auditie te doen voor vrouwenzanggroep The Bellas.

A capella

The Bellas rekruteerden voorheen voornamelijk op uiterlijk, maar na een debacle tijdens de zangfinales is de zanggroep stukken minder populair geworden dan voorheen. Bovendien ging de winst naar hun aartsrivalen The Treblemakers. The Bellas hebben dus besloten hun aanpak te veranderen en voor echt talent te gaan. Tijdens de nieuwe audities verovert daardoor een bonte verzameling vrouwen (met onder andere Rebel Wilson als Fat Amy, Brittany Snow als de onzekere Chloe en Alexis Knapp als seksbom Stacie) een plek in de zangroep, om
uiteindelijk de strijd aan te kunnen gaan met The Treblemakers. Ook Beca krijgt een plaats, hoewel zij

~

waarschijnlijk ook met de criteria van voorgaande jaren zou zijn aangenomen. Voor Beca is haar nieuwe rol als Bella niet probleemloos: alle Bellas moeten zweren nooit te zoenen met een Treblemaker – de haat zit diep – en laat Beca nou net voor Jesse (Skyler Astin), een aspirant-lid van The Treblemakers, vallen.

Je snapt het, clichés alom. De bekende wegen worden bewandeld en het plot van Pitch Perfect is simpel en voorspelbaar, maar er gebeurt genoeg om je daar niet aan te storen. Goed uitgevoerde a capellamuziek, leuke interacties tussen personages en de originele muzikale mash-ups – Beca’s DJ-dromen lijken slechts een excuus om mash-ups in de zanggroep te introduceren – zijn vermakelijk en goed uitgewerkt. Wel jammer is dat er niet optimaal gebruik is gemaakt van surround-geluid. Het zou mooi zijn als je allerlei zangstemmen uit de verschillende boxen zou horen, zodat je meer het gevoel hebt onderdeel te zijn van de zanggroep.

Sterke cast

~

Met de grappen zit het ook wel snor. De commentatoren bij de wedstrijden weten vaak de juiste snaar te raken en zijn een verademing in vergelijking met de onzin die je een gemiddelde talentenjachtjury hoort uitkramen. Daarnaast zijn Kendrick en Astin goed op elkaar ingespeeld en brengen ze het feelgoodgevoel dat de makers voor ogen hadden goed over. De hoeveelheid drama in Pitch Perfect is sowieso beperkt. De focus ligt op de muziek, dans en komedie, en dat komt de film zeker ten goede.

Het sterkste punt van Pitch Perfect is de goed gekozen cast. Van Beca’s onnavolgbare kamergenote tot de commentatoren met hun hilarische opmerkingen bij de zangwedstrijden: alle acteurs zitten goed in hun rol en tillen zo de film naar een niveau dat het gros van de concurrentie overstijgt. Originaliteit qua plot is weliswaar ver te zoeken, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een hoop fijne grappen, een paar leuke verwijzingen en een goede chemie tussen de verscheidene karakters. 

Reageer op dit artikel