Film / Films

Voor de echte fanaten

recensie: Hellboy

Eindelijk weer een regisseur die filmfans snapt. Hellboy-regisseur Guillermo del Toro brengt een 2-Disc Special Edition uit voor de prijs van een standaard-dvd. Smullen voor de fans dus, want met deze in prachtige hoes gestoken uitgave ben je wel een dagje zoet. Voor de echte fanaten is er ook nog een set met drie discs en een beeldje van de rode antiheld te krijgen.

~

Hellboy vertelt over een rood duivelachtig wezen dat door een ongeluk zestig jaar geleden op aarde terecht is gekomen. De Geallieerden hebben hem destijds uit de handen van de nazi’s gered. Tegenwoordig is Hellboy, samen met een team van zeer bijzondere wezens, een misdaadbestrijder en monsterjager. Als de zeer sinistere Rasputin met zijn niet dood te krijgen hulp Kroenen de wereld om zeep wil helpen, is Hellboy de aangewezen persoon om hen te stoppen.

Commentaar

De film is met de eerste disc op verschillende manieren te bekijken. Allereerst is daar natuurlijk het commentaar, dat tegenwoordig op geen enkele dvd meer mag ontbreken. Del Toro en Hellboy-bedenker Mike Mignola nemen de eerste commentaartrack voor hun rekening. Vooral Del Toro is niet te stoppen in zijn enthousiasme om over zijn project en alle aspecten van het filmmaken te vertellen. De andere track staat op naam van een handjevol acteurs, onder wie Ron Perlman (Hellboy) en Selma Blair (Liz). Deze track is humoristischer en is daardoor een fijne tegenpool voor het meer serieuze andere commentaar.

Storyboard

~

Daarnaast is de film te bekijken met enkele kleine stukjes uit de comic van Mignola en met een paar set visits. Deze laatsten laten goed zien hoe simpel een set wel niet is, en hoe mooi de film is in contrast daarmee. Deze twee opties kunnen gelukkig ook apart worden bekeken, zodat je niet nóg twee keer de hele film hoeft te zien. Ook is er de optie om het storyboard naast de uiteindelijke film te laten meespelen, wat mooi weergeeft hoe een film nu eigenlijk tot stand komt.

Boordevol extra’s

De tweede disc staat vol met allerlei extra’s, die worden ingeleid door een niet erg enthousiast klinkende Selma Blair. De extra’s zijn ingedeeld in hoofdstukken met fijn klinkende namen als Egg Chamber en Kroenen’s Lair. Vooral de Egg Chamber is de moeite waard. Er staan drie deleted scenes op, die zijn te bekijken met of zonder commentaar van de regisseur. Daarnaast is er de documentaire Seeds of Creation, die stap voor stap het tot stand komen van Hellboy laat zien, tot aan de première aan toe. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, is er ook nog te genieten van maquettes van onder andere baby Hellboy en Abe Sapiens. Ook op de tweede disc staan verschillende vergelijkingen van het storyboard en de film, zoals enkele korte animaties om te kijken of een scène wel bevalt. Uiteraard ontbreken ook de filmografiën en karakter-achtergronden niet, net als de verschillende trailers.

Voor iedereen die Hellboy in de bioscoop al ontdekt heeft, is deze dvd een echte must have. Daarnaast is het ook een flinke aanrader voor comicfans, dvd-fans en een ieder die gewoon de film nog niet heeft gezien. Kopen!